Veel goedbedoelde bijdragen aan een beter milieu zijn miljoenenprojecten van onbekende beleidsmakers. Maar er bestaan ook eenvoudige en goedkope methoden die mensen zelf kunnen toepassen. Enkele tips en voorbeelden.

 

 

Groendaken

© Floyd Melssen & Odylle Van Hest

 

Nora Danko, Adviseur bij Ecohuis Antwerpen,
Droomt weg bij groendaken

“Sinds vijf jaar is het verplicht in Antwerpen om pas gebouwde of gerenoveerde daken ‘groen’ te maken. Dat betekent dat er een laag wordt aangelegd op het dak waarin planten kunnen groeien. Een groendak ziet er ten eerste leuk uit: Als je daar planten op zet die bijen, vlinders en insecten aantrekken, creëer je ook nog eens een stukje extra natuur waar we heel veel nood aan hebben in de stad.”

“Een bijkomend voordeel is dat als het warm is, het water gaat verdampen. Daarmee wordt de stad afgekoeld. Maar een groen dak zorgt ook voor koeling binnen in huis. Bovendien slijt zwarte roofing die ‘s zomers opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt veel sneller dan een dakbedekking die beschermd is door planten. Zo bespaar je veel geld. Van daken parken maken is volgens mij de toekomst.”

 

Stadsbijen

© Floyd Melssen & Odylle Van Hest

 

Hobbyimker uit Nijmegen,
Noemt voordelen van stadsbijen

“Ik heb 24 bijenkasten in de tuin. Dat zijn 24 bijenfamilies van 30.000 bijen per volk. Als kind heeft mijn vader me ervoor geënthousiasmeerd. Hij had bijen en van jongs af aan liep ik met hem mee naar de bijenstal.”

“Ik interesseer me vooral in het leven van de bijen. Dat de bijen uiteindelijk vijftien kilo honing produceren, is bijzaak. Door het bestuiven van verschillende fruitbomen dragen bijen bij tot de natuur en beïnvloeden ze bovendien de oogst. Je kan bijen perfect in de stad houden. Stadsbijen hebben zelfs een voordeel, namelijk dat ze niet of nauwelijks in aanraking komen met landbouwgif. Als iets bespoten is met gif, kunnen de bijen niet goed bestuiven omdat ze voortijdig sterven.”

 

Een biodouche

© Floyd Melssen & Odylle Van Hest

 

Odylle van Hest, B&BHoudster in Vught,
Bouwde een Biodouche

“Mijn biodouche bestaat uit kippengaas dat ik heb gespannen rond een diameter van 1m50, daar binnenin zit gaas met een diameter van 50cm. Daaromheen heb ik 100m tuinslang gebonden, die als een spiraal omhoog gaat. Het geheel is gevuld met verse houtsnippers en koeienmest. In die berg broeden bacteriën die zo een temperatuur genereren van maximaal 57 graden. Als je koud water door de tuinslang laat lopen, wordt het warm, zelfs heet.

Ik ben er voorstander van zoveel mogelijk met de natuur te doen, de cirkel rond te maken. De biodouche vind ik daarom zo’n mooi concept: je hebt helemaal geen afval. Het is totaal milieuvriendelijk, want wat je overhoudt, is ook weer bruikbaar op het land. Uiteindelijk heeft het hele project meer tijd gekost dan geld. Dat was ongeveer €70.

 

Waterafvoer

© Floyd Melssen & Odylle Van Hest

 

Umer Farooq Khan, Student in Leuven,
Brak tuin op voor watertoevoer

“Toen ik in mijn studententijd introk in een nieuw huis, was er enkel een sneu, klein tuintje met een verdorde druivenstruik. De rest van het oppervlak was volledig betegeld. Toen het een keer veel regende, overspoelde alles. Door de verharde tuin kon het water nergens weg.

Uiteindelijk kregen we van een vriend de tip om de planten meer ruimte te geven. Dus hebben we de stenen eruit gehaald. Zo kon het regenwater beter wegzakken. De tuin veranderde volledig. In de lente bloeiden er plots bloemen en de oude druivenstruik ging een heel eigen leven leiden. Mijn advies is om planten genoeg ruimte te geven. En liefde. Dat is je burgerplicht.”

© 2016 – StampMedia –  Tekst: Floyd Melssen  & Foto’s: Floyd Melssen & Odylle Van Hest


Dit artikel verscheen eerder in PIDMAG jg.5, nr.16 op p. 7