Zeven jonge vrouwen organiseren voor de vierde keer het zomerfestival FordFest. Dit jaar vindt het plaats, op 31 juli, in het jeugdhuis Ginsert, in het centrum van Genk. De vroegere locatie in Hotel Bij Ford in Sledderlo kreeg verschillende klachten over geluidsoverlast. Sarah Tertyschnikow vertelt.

“Er was hier weinig te doen en we wilden zelf iets organiseren met gevarieerde muziekstijlen voor verschillende jongeren”, vertelt de 25-jarige Sarah Tertyschnikow in het café ‘Bij De Waerd’ in Genk, waar ze haar moeder en zus, die eigenaar zijn, soms komt helpen. “Toen waren we met een groep van tien vriendinnen en één van ons had een familielid die werkzaam was bij Hotel Bij Ford. Daar mochten we dan het binnenplein gebruiken.”

Dat bleef echter niet lang zonder problemen. “De omwonenden waren al niet opgezet met de gewone feestjes die daar plaatsvonden.” Ford Fest werd voor die omwonenden een bijkomende last. “Volgens de politie mocht het buiten nog doorgaan tot half twaalf 's avonds en anders riskeerden we een proces verbaal.”

Jonge bands

FordFest start om half acht ’s avonds en gaat door tot vier uur in de ochtend, net zoals vorig jaar. “Jeugdhuis Ginsert leek ons beter en we voelden ons daar vrijer.” Dit jaar zijn er live-bands die tot middernacht op het plein rond het jeugdhuis Ginsert optreden. Nadien zullen de dj's binnen in de zalen verder voor de muziek zorgen.

Vijf bands en drie dj's krijgen een podium. Onder het aanbod is er funk, soul, hiphop, jazz, blues en wat rock. Tertyschnikow: “Voor FordFest kiezen we lokale jonge bands die nog geen grote bekendheid hebben. Dit jaar zijn het, behalve de dj's ‘Gijs from Space’ en ‘Der Haacke’, allemaal artiesten die we voor de eerste keer programmeren.”

Vrouwenrechten

Van de oorspronkelijke groep van tien vriendinnen zijn er dit jaar zeven die nog met de organisatie van Ford Fest bezig zijn. “Iedereen van ons werkt of studeert nog. Een van ons woont in Hasselt en de rest is van Genk.” Tertyschnikow zelf begint volgend jaar aan haar Master in de Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Maastricht.

“Ieder van ons is fel begaan met vrouwenrechten en we willen eigenlijk graag een deel van de opbrengst van de toegangsprijzen schenken aan een goed doel voor vrouwen. Helaas is dat tot nu toe nog niet gelukt. Alles gaat naar de kosten van de organisatie voor het volgende jaar.”

Voor de toekomst hoopt Tertyschnikow een groter programma te brengen met meer jonge artiesten en vooral meer vrouwelijke artiesten. “Zij verdienen meer aandacht. We hopen om hen vanuit Genk die aandacht te geven.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal, foto: Stijn Vanderstraeten


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 30/07/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem - online op 30/07/2010