De voormalige tenniskampioene Justine Henin is officieel benoemd tot vrijwillig ambassadrice van UNICEF België.  Ze is net terug van een vierdaagse reis naar Noord-Kivu, waar vrouwen en kinderen sinds 1995 het slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Met haar internationale bekendheid hoopt Henin de Belgische bevolking te overtuigen om de uiterst kwetsbare vrouwen en kinderen in Oost-Congo te helpen.

Een onafwijsbaar voorstel

Henin stelde voor om eerst een oefenmissie naar Afrika te maken, vooraleer haar engagement met UNICEF (het Kinderfonds van de Verenigde Naties) aan te gaan. Nadat ze de hartverscheurende situatie in Oost-Congo met eigen ogen had gezien, was ze stellig overtuigd van haar taak om de mensen bewust te maken van de schrijnende problemen in dat land. “Er zijn kinderen die niet elke dag eten. Dat is in België ondenkbaar,” vertelt Henin.

Oorlogsslachtoffers

De voormalige nummer 1 in het vrouwentennis luisterde tijdens haar eerste missie door Noord-Kivu naar de verhalen van verschillende oorlogsslachtoffers. “Ik heb heel erge dingen gezien, maar ik zag ook enkele hoopvolle ontwikkelingen,” zegt ze. Henin is diep getroffen door enkele jongeren die ondanks alles veelbelovend naar de toekomst kijken en hopen om later journalist of president te worden om zo orde op zaken te stellen in hun eigen land. Ook  de vrijgevigheid van een aantal gastgezinnen heeft Justine diep geraakt. Die gezinnen hadden zelf moeite om rond te komen, maar namen desondanks een 15-tal gevluchte vrouwen en kinderen in hun midden op en deelden er hun schaarse bezittingen mee.

Objectiviteit

Voor Christian Wiener, voorzitter van UNICEF België, die Justine vergezelde, vormt het engagement van mensen zoals Justine een extra aanmoediging voor UNICEF. “Haar getuigenis is even veel waard als dat van vele officiële rapporten. We willen dat ze zo objectief mogelijk blijft om haar geloofwaardigheid te bewaren,” aldus de voorzitter van UNICEF België.

Kindsoldaten

Naast educatie- en vaccinatieprogramma’s besteedt UNICEF samen met partnerorganisaties, ook veel aandacht aan seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen. Seksueel geweld wordt vaak gebruikt als wapen door de verschillende strijdende partijen. Daarnaast helpt het kinderfonds met het bevrijden van kindsoldaten uit de rebellenlegers. Het zijn beroemdheden als Justin Henin die de bevolking in België de ogen moeten openen. “Ik weet dat ik niet alles in Oost-Congo kan veranderen. Maar ik wil heel graag geven, ook al is het maar een beetje,” besluit Henin.

Giften zijn welkom op PR 000-0000055-55 met vermelding “Oost-Congo” of online via www.unicef.be/gift.

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian

 

 


 

Dit artikel werd gepubliceerd door MO* online op 04/02/2009