© Jon Evans / Wikimedia

Ik heb 50% Belgische, 31% Duitse, 12,5% Engelse en een kleine 6,5% Spaanse roots. Ik ben geboren in Tenerife (Spanje), woon in Vlaanderen en heb zowel een Belgische als Spaanse nationaliteit. Dus wat ben ik dan? Belgisch, Spaans, allebei of geen van beiden? Doet mijn land van afkomst ertoe of de plaats waar ik nu woon?

Ik kan hier geen ja of nee op antwoorden; voor mij ligt het ingewikkelder en genuanceerder dan dat. Mijn vader is afkomstig uit Peru, heeft een Peruaanse nationaliteit maar geen Peruaanse roots. Hij heeft het grootste deel van zijn leven in Tenerife gewoond en heeft nu ook een Spaanse en Belgische nationaliteit. Mijn moeder is volledig Belg en verhuisde voor zeven jaar naar Tenerife, leerde daar mijn vader kennen en kreeg mij. Op mijn 3,5 jaar zijn we naar België verhuisd. Zijn 3,5 jaar en 6,5% Spaanse roots voldoende om mij te kunnen identificeren als Vlaams én Spaans? Ik ben altijd al tweetalig opgevoed en heb ook familie in Tenerife. In het begin was ik trots op mijn dubbele nationaliteit en erkende ik die ook. Maar door hier in België te wonen en de Vlaamse taal het meeste te horen, met gescheiden ouders, en enkel om de twee weken een week met mijn vader Spaans te spreken, is deze trots in een soort schaamte veranderd.

Mijn Spaans is achteruitgegaan en ik kan het ook niet deftig lezen en schrijven. Soms wijt ik dat aan mezelf: ik doe niet genoeg moeite. Soms wijt ik dat aan de omstandigheden: in mijn herinnering ben ik nog maar drie keer in Tenerife geweest, omdat dat de enige keren waren dat het lukte. Die onzekerheden hebben er (onbewust) voor gezorgd dat ik veel minder over mijn Spaanse afkomst praat omdat ik bang ben voor gesprekken waaruit zal blijken dat ik niet Spaans genoeg ben. Ik houd mij ook niet bezig met de actualiteit in Tenerife, waarschijnlijk omdat ik heimwee en confrontatie wil vermijden. En heb ik er eigenlijk iets mee te maken? 
Als ik in Tenerife ben, wil ik daar eigenlijk niet meer weggaan. Maar ook daar zie ik er allesbehalve Spaans uit (een toerist) en valt mijn accent en beperkte woordenschat op, toch?

Er zijn ook mensen met bijvoorbeeld donkere huidskleur die eigenlijk meer Belg zijn dan ik, maar waarvan vaak wordt uitgegaan dat ze van andere afkomst zijn. Bij mij ziet niemand dat en word ik er ook nooit over aangesproken of op bevooroordeeld. En ook al weten mensen het, dan heb ik een biculturaliteit van twee westerse nationaliteiten die voor een wit privilege kunnen zorgen. Maar hoezo zou ik daardoor meer recht hebben op verschillende nationaliteiten? 

Het is de eerste keer dat ik dit concreet verwoord, maar is dat nodig? Want ik heb er eigenlijk geen échte problemen mee. Hopelijk vinden anderen het wél nodig en kunnen ze zich ook in dit verhaal vinden.

vorige volgende