Linde-Peer heeft meer dan één verborgen parel. Deze wandeling toont je een mooie variatie in natuur, cultuur en sculptuur!
Een niet-bewegwijzerde wandeling is vaak een uitdaging, maar deze tocht is een mooie activiteit om je vrije dag mee te vullen. Beginnen doet de wandeling aan de kerk van Linde-Peer. Je kan je auto daar gratis parkeren, of honderd meter verder aan de Spar. Het kan handig zijn om de kaart af te drukken, zodat je weet welke richting je moet volgen. Het begin van de wandeling brengt je langs het kerkhof en de weides van de Heuvelstraat. Daar passeer je het ‘Crossparcourke’, met ook een speeltuin voor kleine kinderen.
De Lourdesgrot
Ferno Kelchtermans, verantwoordelijke van Parochieraad Linde, vertelt het verhaal van de Lourdesgrot. “De familie Vangansewinkel bouwde de grot in 1920 op hun grond. De vrome, devote familie schonk ook de grond waar nu de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk staat.”
Volgens Kelchtermans zijn er zijn twee mogelijke redenen waarom de familie Vangansewinkel de grot bouwde. Oudste zoon Leo sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog als 22-jarige soldaat in Stuivekenskerke, een polderdorp dicht bij Diksmuide. De grot zou een eerbetoon geweest zijn aan hun zoon. Een andere mogelijke reden is volgens Kelchtermans het 50-jarig huwelijksjubileum van Hendrik Vangansewinkel en Helena Vanderheyden: “Dat was een echt unicum voor die tijd.” Aan de grot kun je een korte pauze nemen en genieten van de rust. Geen pauze nodig? Probeer dan zeker de GeoCache te zoeken die hier verstopt ligt.
Het Lachende Bomenbos
Loop verder tot aan het bos aan de Hoppestraat. Daar ontdek je de handgemaakte beelden van Jos Langens, een fanatieke bewoner uit het dorp die van zijn bos een toeristische attractie wil maken. Sinds kort staat er zelfs een nieuw beeld: de Reiger, een prachtig hoog beeld dat fantastisch is afgewerkt. Jos Langens houdt stukken van omgehakte bomen bij en kapt ze uit tot er een dier of personage verschijnt. Zijn werk verbeeldt er onder andere het sprookje van de zeven dwergen, maar er staan ook ‘gewone’ beelden van vogels of wilde dieren uit de buurt, zoals de wolf. Sinds 2021 staan er ook verschillende houten sculpturen van andere houtkunstenaars. De oudste beelden, de Lachende Bomen, staan al sinds 2009 aan de voorkant van het bos. Sindsdien zijn er alleen maar meer beelden bijgekomen. Op de website van de stad Peer vind je ook nog een opdrachtentocht voor kinderen.
‘De warmte na een frisse wandeling doet goed’
Deze unieke wandeling brengt je langs vele kleine kapelletjes, waarbij je overal wel een bankje vindt om tot rust te komen. Nadat je de terreinen van voetbalploeg KRC Peer bent gepasseerd, kom je over een afstand van 200 meter iets meer wagens tegen langs de Kluisstraat. Daarna duik je terug de weides in en kom je feeërieke landschappen tegen, afgewisseld met bruggetjes over de Dommel die ontspringt in Linde-Peer. Nadat je het vernieuwde fietspad achter de kerk hebt afgelopen, kom je terug aan op het beginpunt.
Op honderd meter van de kerk kun je in koffiehuis Het Linnerke genieten van een hapje of een drankje. Daar treffen we Kaat Honings aan: “De warmte van de koffie doet echt goed na mijn wandeling in de kou. Het is een leuke zaak, met een gezellige drukte. Super tof na een wandeling of fietstocht!”