Twee jaar geleden was Tim Vangerven (23) een kotstudent die zich voornam om nooit meer herexamens te doen. Ondertussen behaalde hij de maximumscore voor zijn onderzoek naar ledverlichting. Vanaf 15 september doctoreert hij aan de Hasseltse universiteit.

Vangerven had geen al te best jaar achter de rug toen hij twee jaar geleden besloot om niet langer op kot te blijven. School interesseerde hem niet en hij zat meestal te niksen op zijn kamer. "Die laatste week op kot besloot ik dat ik nooit meer herexamens wilde hebben en dat ik zo snel mogelijk zou afstuderen", aldus Vangerven.

Vangerven stortte zich op de leerstof en in tweede zit slaagde hij voor het derde jaar industriële wetenschappen aan de XIOS Hogeschool in Diepenbeek. "Ik nam mezelf voor om in het vierde jaar af te studeren met onderscheiding. Het werd een grote onderscheiding, maar daar was ik ook tevreden mee", glimlacht de bescheiden Lommelaar.

Tijdens een vakantiejob bij kunststofproducent ViskoTeepak kreeg Vangerven de smaak van wetenschappelijk onderzoek te pakken. "Ik mocht er in het laboratorium verschillende experimenten uitvoeren en ontdekte snel dat ik dat enorm graag doe."

De ontdekking

"Mijn bachelorproef ging over organische zonnecellen", vertelt Vangerven. Gewone zonnecellen bevatten meestal de vervuilende stof silicium. Organische zonnecellen zijn minder dan een millimeter dun en zijn efficiënter. "Het enige minpunt aan organische zonnecellen is dat ze oplossen in de lucht door het vocht", legt Vangerven verder uit.

Voor zijn stage trok hij naar Lumoza, een bedrijf dat elektronische toepassingen maakt om bijvoorbeeld op reclameaffiches te printen. "Mijn opdracht was om ledlampen meer licht te laten produceren en ze meer kleuren te geven."

Spelenderwijs begon Vangerven te experimenteren met ledlampen in de hoop zo tot nieuwe inzichten te komen. "Ik maakte theoretische voorspellingen en testte die in het laboratorium. Zo ontdekte ik hoe de lampen tot driehonderd procent meer licht kunnen geven."

Vanaf 15 september begint Tim Vangerven aan zijn doctoraat. "Ik wil organische zonnecellen efficiënter maken, zodat ze langer meegaan."

Verandering

Vangerven dankt de verandering in zijn leven aan zijn vriendin Nathalie. "Zij heeft mijn leven positief omgegooid. Ze liet me inzien dat je met hard werken veel meer voldoening uit het leven haalt."

Over de laatste vraag moet Vangerven even nadenken. "Wat ik nu zou zeggen tegen de Tim van twee jaar geleden? Dat het belangrijk is om jezelf een doel te stellen en daar volledig voor te gaan."

© 2011 - StampMedia - Hans Neven


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 26/08/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 26/08/2011