© Dagmar Liesens

Met vijf basisfuncties streeft Café Anoniem in Hasselt al sinds 1993 naar een effectieve werking: een zeer laagdrempelige toegang zodat iedereen zich welkom voelt, CAW-hulpverleners aanbieden die bezoekers leiden naar de juiste dienstverlening, zinvolle dag- en vrijetijdsbestedingen ontwikkelen, inzetten op de groei van hun bezoekers door hun veerkracht, kritische bewustzijn en zin voor participatie aan de maatschappij te stimuleren en werken aan de oorzaken van hun uitsluiting en achterstelling.

© Dagmar Liesens

“Vrijwilligers zijn hierbij een zeer grote meerwaarde”, legt opbouwwerker van Café Anoniem Linda Bleukx uit. “Zonder hun inzet zou dit initiatief niet leefbaar zijn.” De vrijwilligers zorgen ervoor dat Café Anoniem zes dagen op zeven geopend is, dat het een gezellige ontmoetingsplaats is met onder andere was- en douchemogelijkheden, betaalbare maaltijden, computers met gratis wifi en een oplaadstation voor mobiele telefoons. Daarnaast is er drie dagen per week een CAW-hulpverlener aanwezig. “De deur van Café Anoniem staat voor iedereen open”, luidt het.

“Er melden zich regelmatig nieuwe kandidaat-vrijwilligers aan”, vertelt Bleukx. “Wederzijds respect en een rechtvaardigheidsgevoel spelen natuurlijk een belangrijke en doorslaggevende rol wanneer je je wil inzetten voor kwetsbare groepen, maar vrijwilligers doen het ook vaak uit zelfzorg. Dan willen ze met vrijwilligerswerk eveneens een invulling geven aan hun eigen leven, bijvoorbeeld door sociaal isolement of werkloosheid.’

In 1985 riepen de Verenigde Naties 5 december uit tot ‘Internationale Dag van de Vrijwilliger’. Met deze dag willen ze vrijwilligerswerk wereldwijd in de kijker zetten.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 05/12/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 05/12/2018

 

vorige volgende