Vechtersbazen, drugsdealers, Herman Brusselmans,... de Gentse Feesten zijn een broedplaats van ongure figuren. Om toch enig overzicht te houden, vertrouwen de Gentse politiediensten op een hoogtechnologisch camerasysteem. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?
Buurtcommissaris Bart Tant overziet het werk in de controlekamer. “Momenteel hebben we vijfentwintig camera’s in de feestzone, wat ons een vrijwel volledig overzicht geeft. Voor de camera’s zijn er maar weinig donkere vlekken. Waar die precies liggen, kan ik uiteraard niet zeggen.”
Soorten overtredingen
“Om misdaden op te sporen kijken we naar het gedrag van de massa in het algemeen. Wanneer de massa uiteen gaat, kan het om een vechtpartij gaan. Als je mensen ziet stoppen en wijzen kan het gaan om een ongeval, of excessieve dronkenschap.”
“Zakkenrollers zijn moeilijker te zien op de camera’s. We werken nauw samen met de pleinorganisatoren en de sfeerbeheerders. Wanneer zij iets verdacht zien, brengen ze ons ook meteen op de hoogte. Dankzij hun medewerking kunnen we erg kort op de bal spelen.”
“Onze camera’s zijn ook erg handig om verloren kinderen op te sporen. Vaak hebben we een verloren peuter gevonden nog voor de ouders hun aangifte bij de politie hebben gedaan. De blijdschap is dan altijd groot. Als een kind niet meteen gevonden wordt, mag de familie ook in de controlekamer komen. Zo kunnen ze mee helpen zoeken naar hun kind.”
Alleen tijdens de Feesten
Commissaris Manuel Mugica-Gonzalez is een grote voorstander van dit systeem. ”Het is jammer dat we deze camera’s alleen tijdens de Gentse Feesten mogen gebruiken. Onder het jaar zou dit systeem in sommige buurten een een enorme hulp zijn. Met name in de Overpoortstraat.”
“Sinds we de Gentse Feesten op deze manier overzien kunnen we ons werk veel efficiënter uitvoeren. We kunnen erg preventief te werk gaan. Zodra we bijvoorbeeld twee mensen aan elkaar zien duwen en trekken, sturen we een patrouille om hen in het oog te houden. Zo worden vechtpartijen bekoeld voor ze uit de hand lopen.”
Vreedzame editie
“De kleine misdaad is ook erg beperkt. Deze woensdag hebben we nog maar 139 GAS-boetes moeten uitschrijven. Vorig jaar waren dat er 805, dus er is een aanzienlijke daling. Het gaat in de meeste gevallen om wildplassers.”
“In het begin waren we bang dat de hitte voor veel drukte zou zorgen, maar het is zodanig warm dat mensen pas laat op de avond beginnen feesten. Dit is één van de meest vreedzame Gentse Feesten die we ooit gehad hebben.”
©2013 - StampMedia/Mediaraven - Ruben De Keyzer