Van 11 tot 26 maart is Leuven de thuishaven voor het Afrika Filmfestival. Het is een van de belangrijkste festivals van Afrikaanse films in Europa. Dit jaar staat het evenement volledig in het teken van Ethiopië. Donderdag ging het festival van start met de Ethiopian Cultural Show. Een avond waarin alle elementen van de rijke Ethiopische cultuur aan bod kwamen.

Op donderdag 10 maart 2016 maakten de boeken op Groep T even plaats voor Afrikaanse gezelligheid. De campus van de KU Leuven werd door de Ethiopian Students Association omgetoverd tot een Afrikaans dorp. Meer dan tweehonderd mensen tekenden present om kennis te maken met de Ethiopische cultuur. Op deze manier werd het Afrika Filmfestival op gang geschoten.

Injera en Kafa

Jong en oud kwam samen om te proeven van de Afrikaanse cultuur, en dat mag je gerust letterlijk nemen. De avond ging van start met een traditionele Ethiopische maaltijd: Injera. Het is een pannenkoek-achtig brood dat wordt gegeten met verschillende soorten stoofschotels. Niet alledaags dus, maar het merendeel van de bezoekers wist het wel te smaken. “Ik was aangenaam verrast toen ik van de ‘Ethiopische pannenkoek’ proefde. Op het eerste zicht leek het niet zo smakelijk, maar niets is minder waar”, aldus bezoekster Eva Peeters.

De injere een Ethiopische pannenkoek. De injera, een Ethiopische pannenkoek. (Foto © Jesse Oyen)

De exotische geur van de Injera deed al snel zijn werk. Steeds meer mensen vonden hun weg naar het buffet. De zaal, die versierd was met Ethiopische kleuren, liep vol. Na een tijdje maakte de exotische geur plaats voor de vertrouwde geur van koffie, of Kafa zoals ze in Ethiopië zeggen. De aanwezigen werden getrakteerd op een traditionele koffieceremonie. Het ideale opkikkertje om de aansluitende infosessie vol concentratie bij te wonen.

Afrikaanse filmindustrie

De gemoedelijke sfeer werd een pak formeler bij het binnenwandelen van het auditorium. De Ethiopian Students Association gaf er een infosessie om duiding te geven over het Afrika Filmfestival. Eerst maakte het publiek kennis met de ongerepte natuur van Ethiopië, vervolgens werd de Afrikaanse filmindustrie in de kijker gezet. Ethiopië is het hoofdthema van het festival. Dit komt onder meer door het groot aantal kwalitatieve films dat het land produceert. Enkele titels die geprogrammeerd staan, zijn: Lamba, Red Leaves en Lamb.

Na een klein half uurtje liep het formele intermezzo op zijn einde. De aanwezigen, die nog steeds onder de indruk waren van de Injera en Kafa, hadden duidelijk zin in meer Ethiopische cultuur.

Dansspektakel

De bezoekers werden op hun wenken bediend. Afrikaanse muziek galmt door de luidsprekers, wat de start van de modeshow betekende. Aan de hand van verschillende klederdrachten werden de gebieden van Ethiopië voorgesteld en de grote diversiteit leidde tot een unieke vertoning. Het enthousiasme van de mannequins zorgde ervoor dat het publiek zich helemaal inleefde. Een half uur lang klapten de toeschouwers onafgebroken mee op het ritme van de Afrikaanse muziek. Maar als ook de modeshow op zijn einde liep, bleek iedereen toe aan een pauze.

Tijdens die pauze werd alles in gereedheid gebracht voor het dansoptreden, het hoogtepunt van de avond. Dat dansoptreden bleek een waar spektakel te zijn en de gepassioneerde dansers wisten het publiek goed te bespelen. Er werd opnieuw spontaan meegeklapt op het ritme van de Afrikaanse muziek. Enkele toeschouwers waagden zich zelfs aan danspasjes. Een half uur lang leek het alsof je ergens een of ander ritueel volgt bij een Afrikaanse stam.

Het opzet om het publiek warm te laten lopen voor de Ethiopische cultuur was meer dan geslaagd - de toon voor de rest van het filmfestival gezet.

Het Afrika Filmfestival vindt nog plaats tot en met 26 maart.

© 2016 – StampMedia – tekst en foto’s: Jesse Oyen



Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen.be op 15/03/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 15/03/2016