Na zijn recente bezoek aan België is de Congolese president Félix Tshisekedi naar New York afgereisd. Op donderdag 26 september 2019 sprak hij voor het eerst de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Hij richtte zich tijdens deze 74ste sessie tot alle landen.
Het Congolese staatshoofd bedankte de VN voor de materiële en menselijke steun die ze geven aan zijn land. Verder pleitte hij ervoor om de vorm van de VN-vredesmacht Monusco dringend aan te passen aan de situatie op het terrein. Hij had het ook over zijn eigen realisaties, waaronder het gratis (lager) onderwijs en de plannen op het vlak van digitalisering die hij zeer belangrijk acht voor de jonge Congolezen.
«Congo heeft Monusco nog nodig, maar geen enorm grote versie. De vredesmacht moet beter uitgerust en sterk zijn, en voorzien van een mandaat dat lijkt op de opdracht van de snelle interventiebrigade die destijds hielp om de rebellenbeweging M23 klein te krijgen », zei hij.
De mijnbouw in Congo kwam ook aan bod tijdens de toespraak. “Congo bezit zowat 70% van de voorraden voor metalen van strategisch belang, die onmisbaar zijn om de transitie te maken op energetisch en digitaal vlak. In plaats van die natuurlijke rijkdommen te gebruiken om er zelf geld uit te slaan, wil Congo zich openstellen naar de wereld. Het wil zijn bodem op een geordende manier laten exploiteren, in ruil voor begeleiding op het vlak van industrialisering en in de richting van de productie van batterijen en componenten met meer toegevoegde waarde. De wereld heeft grote nood aan kobalt, coltan en lithium. Wij willen jobs in de industrie, we willen opleiding en ontwikkeling”.
Congo bezit zowat 70% van de wereldvoorrraden voor metalen van strategisch belang, die onmisbaar zijn om de transitie te maken op energetisch en digitaal vlak.
De zoon van wijlen Etienne Tshisekedi merkte op dat er nu meer vrijheid van meningsuiting is in zijn land. “Sinds mijn aantreden als staatshoofd doe ik mijn best om de democratische vooruitgang te versterken door alle rechten en vrijheden te waarborgen. Niemand wordt nog lastig gevallen omwille van zijn opinie. Er zijn geen gewetensgevangenen meer. Niemand voelt nog de behoefte om, op grond van een politieke overtuiging of het lidmaatschap van verenigingen, te migreren om zijn leven te redden of zich in veiligheid te brengen”.
Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten had Tshisekedi diverse ontmoetingen, onder meer met Denis Mukwege, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2018, en miljardair Bill Gates.