Bachir Boumaaza heeft het druk. De Antwerpse topgamer, vooral bekend onder zijn alter ego Athene, is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een ware internetsensatie. Die populariteit wendt hij nu aan om te strijden tegen draconische wetsvoorstellen die de vrijheid op het internet bedreigen.
"Wij zijn in de eerste plaats activisten", vertelt Reese Leysen, cameraman, monteur en community manager van Boumaaza. "Gamers hebben vaak een heel actieve mindset en reageren snel wanneer activisme nodig is. Op sites zoals Reddit zie je dat ze veel interesse tonen in wetenschap en wereldproblematiek. Daarom focussen we vooral op het uitbouwen van een publiek via onze passie, gaming-related entertainment."
Denken aan de fans
Leysen is ervan overtuigd dat ze bekend zijn geworden dankzij de persoonlijke band met hun fans. "We hebben altijd zotte stunts gedaan, maar het soort roem dat je daaruit haalt, betekent op lange termijn niet veel. Geven om de community wel." Zo heeft Boumaaza onlangs sponsoring van gaming gear-fabrikant Razer afgewezen, om in plaats daarvan producten ter waarde van een half miljoen dollar voor z'n trouwste fans te vragen.
Live-uitzendingen voor het goede doel
Momenteel staat er een webcam in het kantoor van Boumaaza, die 24 uur per dag beelden uitzendt via een livestream op het internet. De reclameopbrengsten gaan naar een goed doel dat samen met de community wordt bepaald. "De livestreaming-scene is momenteel echt aan het doorbreken op het vlak van professioneel gamen", aldus Leysen. "Ook voor activisme is het krachtiger omdat we live events kunnen organiseren en rechtstreeks met onze kijkers kunnen communiceren."
Er werd dan ook volop gebruikgemaakt van dit communicatiekanaal om te protesteren tegen de SOPA- en PIPA-wetsvoorstellen, waarmee de copyrightwetten op het internet worden verstrengd. Samen met hun kijkers bestoken Boumaaza en Leysen senatoren die de wet steunen met tweets en bezoeken ze massaal streamers met weinig kijkers op BlogTV, om hen op een ludieke manier op de hoogte te brengen van SOPA en PIPA. "Het was een van de leukste events tot nu toe, met enorm veel kijkers. Enkele senatoren trokken hun standpunt zelfs in tijdens de uitzending."
Maar Leysen stelt ook dat de oorlog nog niet gewonnen is. "Ik was verrast dat er zoveel oppositie nodig was voordat politici begonnen toe te geven. Dit klopt niet en wij zullen ons ertegen blijven verzetten. SOPA en PIPA zijn voorlopig teruggetrokken maar de lobby-industrie uit Hollywood blijft proberen. Op Europees vlak vormt ACTA een mogelijke dreiging." Hoe het dan wel moet? "De oude wetten rond copyright passen niet in een internettijdperk. Wetten moeten menselijker worden en de industrie moet vooral proberen een betere service aan te bieden dan sites die hun auteursrechtelijk beschermde werken illegaal aanbieden."
Universiteit voor professionele gamers
Midden 2011 kondigden Leysen en Boumaaza een heuse University of Gaming te willen beginnen in Antwerpen of Gent. "Het project is in volle ontwikkeling, maar vanwege het succes van onze livestreams moeten we onze prioriteiten bijstellen. Om professioneel gamer te worden moet je enorm veel oefenen en zoveel mogelijk contacten leggen met andere gamers. Als je meer richting entertainment wil gaan door bijvoorbeeld commentaar te leveren, dan is de community en authenticiteit belangrijk."
Surf voor een actie naar http://www.youtube.com/watch?v=z-_bLo2ek-0.
© 2012 - StampMedia – Odin Van Schoote
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 31/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 31/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 31/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 31/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 31/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 01/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 01/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Supo.be op 01/02/2012