Jongeren geboren in 1989 kunnen hun stem laten klinken in het project 'Generation '89'. Het initiatief kwam van EUNIC Brussel (European Union National Institutes for Culture). Negen Europese landen participeren in het project.

'Generation '89' moet ervoor zorgen dat jongeren hun ideeën over Europa op tafel kunnen leggen. De jongeren uit België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk zijn opgegroeid in een verschillende historische context. Met dit project kunnen ze de gelijkenissen en verschillen in hun geschiedenis en samenleving ontdekken.

Voorbereiding

Katja Gicklhorn, medewerker cultuurprogramma Goethe Institut Brussel: “De jongeren moeten een essay schrijven. Onder de titel 'What can I do for Europe and what can Europe do for me?' kunnen ze hun ideeën over Europa uiten. Uit een lijstje van negen items kiezen de jongeren één of meer thema's waarrond ze hun essay schrijven. Met die tekst tonen ze of ze de juiste competenties hebben om aan het project deel te nemen.”

“De jongeren die door de jury worden uitgekozen krijgen in maart de tijd om een videofilmpje te maken. Daarin nemen ze interviews af van hun leeftijdsgenoten waarin ze het hebben over de gebeurtenissen van het jaar 1989. Ze willen weten wat de val van het communisme teweegbracht in hun land,” legt Gicklhorn uit.

Meetings

Van 25 tot 28 april 2010 vinden in Boekarest, Brussel, Praag en Warschau meetings plaats. Daar komen jongeren van de verschillende landen samen om hun ideeën, ervaringen en wensen met elkaar te delen. Dit alles zal resulteren in de 'Declaration Generation '89'. “De vier jongeren die het actiefst deelnemen aan deze meetings maken kans om de 'Declaration Generation '89' te presenteren aan de vertegenwoordigers van de Europese Unie. Die meeting vindt plaats op 7 juni in Brussel.”

In België zijn er momenteel weinig kandidaten. In Duitsland bijvoorbeeld ligt het aantal deelnemers veel hoger. “Normaal zijn er ongeveer 25 deelnemers. Hopelijk komen er in de volgende week nog jongeren bij die willen deelnemen,” zegt Katja Gicklhorn. “Dit project is de perfecte manier voor jongeren om inspraak te hebben in Europa. Voor jongeren die naar de buitenlandse meetings gaan zijn de verplaatsingen, het verblijf en de maaltijden bovendien gratis.”

Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 10 februari 2010 inschrijven. Meer info op www.generation89.eu

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx