ANTWERPEN - Het muziektheaterstuk 'Escorial' gaat op 14 mei in première in de Singel. De voorstelling is een samenwerking tussen Josse De Pauw, Collegium Vocale Gent en Muziektheater Transparant. Louise en Joachim maken deel uit van het 12-koppige koor en vertellen over hun freelance bestaan.

De Duitser Joachim Höchbauer en de Engelse Louise Wayman reizen de wereld rond als professionele freelance zangers. Ook met het Vlaamse koor Collegium Vocale Gent treden ze regelmatig op. Op dit moment bevinden ze zich in België om te repeteren voor de muziektheatervoorstelling "Escorial'.

Hoogtepunt

Zowel Joachim als Louise hebben geen eenduidig antwoord op de vraag naar hun mooiste zangervaring. Beiden vinden ze de ervaringen waar alles juist zit de leukste: een interessante plaats, boeiende ontmoetingen en een mooi project. Op een heel persoonlijk niveau was de begrafenis van Louises oma een hoogtepunt in haar carrière: “De band die ik toen voelde met de mensen die aan het luisteren waren naar mij heeft mijn blik op muziek en optreden veranderd. Het was heel intiem en persoonlijk."

Privilege

Louise werd onlangs door haar vriend James ten huwelijk gevraagd. Dat ze elkaar tijdens het repetitieproces zo weinig zien, valt haar soms zwaar. Gelukkig zijn er sociale media om in contact te blijven met de thuisblijvers. “Het is leuk om hun foto’s te bekijken op Facebook en te zien waar ze mee bezig zijn”, zegt Louise.

"Tien jaar geleden genoot ik er heel hard van om weg te zijn. Ik wilde alles ontdekken", vertelt Joachim. Nu mist hij thuis zijn wel meer. Het is dan ook moeilijk om vriendschappen te onderhouden als je vaak in het buitenland vertoeft. De vorige keer dat Louise naar huis ging, ging ze recht naar de bar: “Ik had maar 24 uur dus ik wou er het beste van maken." De twee zangers zijn het erover eens je de juiste balans moet vinden. Te veel thuis zitten, vinden ze ook maar niks. “Dit soort leven kunnen leiden, is een privilege”, geeft Louise toe.

Geen zekerheden

Een freelance bestaan brengt ook chaos met zich mee. “Soms ben ik jaloers op mensen met een normale job omdat ze een gestructureerd leven hebben waardoor ze plannen kunnen maken”, vertelt Joachim. Freelancers daarentegen hebben geen zekerheden over vakantiedagen of een vast inkomen. Ze hebben echter wel de mogelijkheid om aanbiedingen af te slaan. “Als ik echt niet wil werken, kan ik 'nee' zeggen tegen een aanbod. In de veronderstelling dat ik genoeg geld heb om rond te komen natuurlijk. Soms moet ik helaas 'ja' zeggen op alles”, zucht Louise.

De geneugten van muziektheater

In ‘Escorial’ krijgen we composities van Orlandus Lassus en van de hedendaagse componist Georges-Alexander van Damme te horen in een a-capella-uitvoering. “Ons gezang is de reflectie van de mentale staat van de personages. We geven inzicht in wat er zich afspeelt in hun hoofden, zonder dat zij het met woorden moeten uitdrukken”, legt Louise uit.

Joachim is weg van de naturel van onze Belgische acteurs: “Het acteren is heel natuurlijk. In tegenstelling tot het theatrale acteren in opera’s, wat vaak over the top en houterig is, terwijl de muziek al pathos genoeg heeft." Maar ook de flexibiliteit van het repetitieproces van theater kan hen bekoren. “Als je een opera repeteert, is alles heel streng gestructureerd. Maar als iets niet werkt in het theater wordt het gewoon veranderd. Theater is veel meer organisch”, vertelt Louise.

© 2013 - StampMedia - Lotte Philipsen


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 11/05/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door CJP.be op 13/05/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 13/05/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/05/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/05/2013