In het weekend van 27 en 28 augustus vindt de vierde Belgische editie van Oxfam Trailwalker plaats. Teams van vier personen maken een wandeltocht van honderd kilometer door de Hoge Venen in dertig uur tijd. Elk team moet 1.500 euro inzamelen om deel te nemen. Voorlopig heeft nog maar één team in Limburg zich ingeschreven.
De Oxfam Trailwalker werd 27 jaar geleden voor het eerst georganiseerd in Hongkong. Intussen zijn er jaarlijkse edities in elf landen. De Belgische tocht gaat door in Eupen. De deelnemers wandelen honderd kilometer door de Hoge Venen. In de aanloop naar en tijdens de tocht worden ze begeleid door hun eigen supporterskern.
De opbrengst van de Trailwalker gaat naar projecten van Oxfam-Solidariteit. Dit jaar zamelen de deelnemers geld in voor duurzame landbouwprojecten, zoals de opleiding van boeren en de verbetering van productiviteit in het Zuiden.
Rollercoaster van emoties
Pieter De Clerq en Bart Knoops namen samen deel aan de eerste editie van de Trailwalker in 2008. Om aan 1.500 euro startgeld te komen, organiseerden ze een pannenkoekenverkoop. "We besteedden vooral veel aandacht aan het inzamelen, maar eigenlijk ging dat vanzelf. We hadden beter meer getraind, want de tocht bleek best zwaar", vertelt Knoops.
"De Trailwalker staat in teken van het goede doel en vormt zowel moreel als fysiek een uitdaging", vindt De Clercq. "Op dertig uur tijd ga je door een rollercoaster van emoties", voegt Knoops toe.
Aan de start
Op dit moment schreven al 128 teams zich in voor de uitdaging. "We willen driehonderd teams aan de start krijgen", vertelt Isabel Thys van Oxfam Trailwalker. Daarom organiseerde Thys enkele informatieavonden in verschillende steden, waaronder Hasselt. Officieel is er nog maar één team uit de provincie Limburg.
Haalbaar?
Walter Gielen deed al mee aan de Dodentocht in Bornem en ziet in Oxfam Trailwalker een nieuwe uitdaging. Zijn grootste zorg is het startgeld. "Misschien organiseer ik wel een bingoavond. Als ik 1.500 euro kan verzamelen, breng ik een dame van 71 jaar mee!"
Femke Kerkhofs en Greet Engelen werken als vrijwilliger bij de Wereldwinkel in Hamont-Achel en Overpelt. "Ik wil al vier jaar deelnemen, maar had altijd herexamens. Dit jaar twijfel ik nog. Ik weet niet of de training haalbaar is", vertelt Kerkhofs. Haar vriendin Greet Engelen had in 2010 bijna een team, maar op het laatste moment haakte iemand af. Misschien lukt het dit jaar.
© 2011 - StampMedia/Xios - Liesbeth Merckx