Modebewuste dames konden op maandag 23 mei hun kleding 'swappen' in discotheek Versuz in Hasselt. Vrouwen ruilden er hun miskopen in voor die van anderen. Rekken vol kleding werden gekeurd en geveild. Fashionista's kunnen tot 28 mei swappen in zes verschillende steden.
De 25-jarige Elise de Rijck nam het initiatief samen met haar vriend. "Begin jaren '90 organiseerde de Amerikaanse Suzanne Agassi de eerste kledingruilfeestjes. Ik swap zelf al jaren met vriendinnen. Zij brachten op hun beurt kennissen mee en plots stond mijn woonkamer vol met vreemde mensen. Toen besloot ik om zelf Swappingste organiseren."
Van 23 tot 28 mei is het 'Swapping Week' in muziekclubs in zes verschillende steden. De aftrap was voor de Versuz in Hasselt. "We willen een nieuw publiek aanspreken en mikken op echte fashionista's. Het doel is om mensen te bereiken die hun kleding wel naar tweedehandswinkels brengen, maar daar zelf niet kopen. Zo kunnen we ze onbewust laten recycleren."
Vijfhonderd kapstokken
In de Versuz rollen sommige vrouwen hele koffers met kleding naar binnen. Per kledingstuk krijgen de swappers een aantal punten of 'swap dots'. Diegene die het meeste punten aanbiedt, mag met een nieuwe aanwinst naar huis.
Niet alle kleding komt in de rekken terecht. "We moeten selectief zijn want we hebben maar vijfhonderd kapstokken! Het enige criterium is dat de stukken er nieuw uitzien. De merken zijn niet van belang. Hier hangt veel kleding van H&M, maar evengoed van Dries Van Noten", legt de Rijck uit.
Tussen de rekken
Karolien Vanoppen en haar vriendin Karolien Van Nerun, beiden twintig en uit Achel, brachten ieder wel veertig kledingstukken mee. "De bedoeling is dat alles weggaat. Ik hoop een paar goede, nieuwe stukken te vinden", vertelt Vanoppen. Charlotte Vlaeyen (21) uit Engsbergen bracht maar acht kledingstukken mee. "Ik wist niet dat de andere dames zoveel kleren zouden meenemen! Spijtig dat ik niet meer stukken bijheb."
Na de selectie kunnen de nieuwsgierige vrouwen elkaars kleding keuren. Paskamers zijn er niet, de dames proberen alles tussen de rekken uit. Van gevechten om dat ene uitverkoren jurkje is geen sprake. De meest favoriete kledingstukken krijgen een roze label, zij worden later op de avond geveild. Sommige dames hebben spijt en dingen terug mee naar hun eigen afdankertje.
Meer swap, minder shop
'Swapping is the new shopping' is de slogan van Elise de Rijck. "Al die kleding hangt daar ongewenst in de kast. Hoe meer we swappen, hoe minder we nieuwe kleding shoppen. Ik organiseerde al een paar evenementen in Antwerpen en heb daar twee fans die telkens mee ruilen. Onlangs vertelde een van hen dat ze iemand had gezien op de Meir met haar kleren aan. Dat is waar ik naartoe wil!"
© 2011 - StampMedia - Liesbeth Merckx