Cafés waar gerookt wordt, riskeren een boete van 1.650 tot 5.000 euro. Terwijl de rokers nu nog gezellig op het terras hun sigaretje opsteken, beloven de wintermaanden spannend te worden. Cafébazen zoeken naar oplossingen, want zij voorspellen dat het grootste omzetverlies nog moet komen. "Het rookverbod zorgt voor schizofrene situaties."

Café ’t Klokske op de Groenplaats in Antwerpen startte de voorbije maanden met de rokerskerk. Daarbij leggen rokende klanten samen om de boete te betalen. Maar eigenaar van 't Klokske Guy Bogaerts stopte recent zijn actie. "De eerste drie maanden zouden er geen boetes worden uitgeschreven, maar nu is het nog onduidelijk hoe hoog de bedragen zullen oplopen. Uiteindelijk was het voor ons een ludiek initiatief om de onvrede aan te kaarten."

Roken onder het mom van godsdienstvrijheid

Het idee van de rokerskerk is overgewaaid uit Nederland. De leden van de kerk leggen een eed af, krijgen voor 5 euro een levenslang lidmaatschap en belijden hun geloof door te roken. "Roken is voor ons wat het onzevader bidden is voor de katholieken", zegt initiatiefnemer Michiel Eijsbouts. "En dat doen we in cafés die het certificaat van rokerskerk hebben gekregen." Onder het mom van godsdienstvrijheid vinden de leden dat ze moeten kunnen roken waar en wanneer ze willen.

Ongehoorzaam

De meeste cafés hebben nu stickers uithangen met het rookverbod. In sommige cafés zitten echter nog steeds rokende tooghangers. De asbakken zijn ook niet overal verwijderd. Vooral waar het personeel rookt, worden de regels niet strikt gevolgd. Rokers vragen zich af wat de toekomst brengt. Ze lijken alvast gewonnen voor het idee van de rokerskerk. Roker Elise Meekers: "Ik wil zeker een bijdrage leveren van 5 of 10 euro, zodat je kunt roken. Ook al is het niet mijn stamcafé. Ik ken genoeg vrienden die mee zouden doen. Rokers zijn immers solidaire mensen."

Onbetaalbaar

’t Klokske startte als eerste in Antwerpen het rokerskerkinitiatief op. Met het verwachte omzetverlies en de komende wintermaanden rijst de vraag of anderen het idee nieuw leven inblazen. Veel cafébazen zijn om financiële redenen niet overtuigd. "De boete is zo hoog dat samenleggen geen optie vormt", vertelt Willy Van Roy, cafébaas van de Vismijn op het Zuid. "In de praktijk zullen we het niet halen met een paar euro in een potje, want na één controle is het volledige budget op."

Oneerlijk

De meeste cafébazen klagen over oneerlijke concurrentie. Ze vinden de algemene verbodsregel praktisch niet haalbaar. De zaken die geen aanpalend pand of appartement kunnen inrichten als rooksalon, veroorzaken ongewild overlast. "Vaste klanten kunnen we nog aanmanen", vertelt cafébaas Van Roy. "Maar door de vele stadsactiviteiten krijgen we ook veel passerende drinkers over de vloer. De eigenaar wordt dan aangesproken op het gedrag van zijn klanten. Wij moeten onze klanten naar buiten sturen, maar wij mogen van de stad geen terrassen plaatsen. Dat zorgt voor een schizofrene situatie waarbij je vindingrijk moet worden. De Vismijn plaatst nu buiten een parasol met hangtafel, waar klanten beschermd tegen de regen kunnen roken."

Opgesloten

Tijdens de wintermaanden verdwijnt de overlast, maar het aantal rokende bezoekers kan dalen. Verstokte rokers zien het niet zitten om bij barre winterkou te verkleumen. Roker Harry De Dobbelaer: "Mensen die al jaren met hun kameraden in een stamcafé zitten, worden bijna verplicht om zich op te sluiten. Bij warm weer rook ik buiten, in de vrieskou rook ik binnen, dus zal ik maar thuis moeten blijven. Ik vind dat afschuwelijk."

© 2011 - StampMedia - Yves Torbeyns


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 29/08/2011