Wim wie? Is dat geen voetballer? Nog nooit van gehoord! Uit de reacties op straat blijkt dat Wim Dries nog geen bekende is onder de Genkse jeugd. Hoog tijd dus om deze kersverse burgemeester aan u voor te stellen.

U heeft ongetwijfeld grootse toekomstplannen voor uw stad, maar hoe passen jongeren binnen dat plaatje?

Genk is een jonge stad. Ongeveer 25 procent van haar inwoners is jonger dan 26. Dat is een grote groep. Daar moeten wij als stad rekening mee houden. Ik zou van Genk een bruisende, warme stad willen maken. Dat kan ik natuurlijk niet alleen. Je moet jongeren motiveren om actief te willen meewerken. Belangrijk hierbij is een open stijl van communicatie. Door gebruik te maken van nieuwe media wil ik de jongeren meer betrekken bij het beleid. Iemand van 20 jaar oud weet veel beter wat hij wil dan dat ik mij kan inbeelden.

Wij zijn gisteren de straat opgetrokken en we hebben aan enkele jongeren gevraagd wat zij aan Genk zouden veranderen. Wat denkt u dat zij antwoordden?

Ja, dat zal ongetwijfeld het gebrek aan een uitgaansleven zijn. Kijk, een professor heeft ooit over Genk gezegd: “Genk is degelijk, maar saai.” Dat vind ik een groot probleem. Mijn ambitie is om van Genk de beste horecastad van Vlaanderen te maken. Dat is misschien niet makkelijk, maar zonder die ambitie moeten we er zelfs niet aan beginnen.

Zijn er nieuwe locaties voorzien om in te richten als uitgaansplaats?

We moeten eerst en vooral de bestaande activiteiten in het nieuwe jeugdcentrum of een evenement zoals Hexenkessel verder uitbouwen. Aangevuld met een dynamische horeca zou dat al een oplossing bieden. Een derde punt is de plaatsing van nachthoreca. Ik zie daar drie locaties voor: De parking tegenover het jeugdcentrum, langs het jeugdcentrum of vlak aan de Cristalarena van KRC Genk. Maar als stad kunnen wij zelf geen horecazaken uitbaten. We moeten dus op zoek naar derden.

Het zou niet slecht zijn voor uw populariteit ...

Nee, zeker niet! In Hasselt is er ook zo iemand (Steve Stevaert, DB/LU) ooit begonnen als cafébaas en kijk waar die geraakt is. (lacht) Wij zijn als stad bereid om gronden ter beschikking te stellen met een huur- of koopovereenkomst. Als er vanuit de privésector of vanuit de jongeren voorstellen komen, willen wij daar als stad zeker aan meewerken. Maar men moet ook beseffen dat zo’n project niet meteen realiseerbaar is. Wij kunnen alleen maar voor een rijke voedingsbodem zorgen. De jongeren zullen voor een stuk zelf hun uitgaansleven moeten maken.

U profileert zich als een burgemeester die mee is met de moderne communicatievormen. U bent geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen, nieuwe media vooral. Hoe belangrijk is ‘social networking’ voor u?

Ik vind dat inderdaad belangrijk. Ik ben actief op een aantal netwerken (Facebook, Netlog, Twitter, DB/LU) en ik probeer daar in de mate van het mogelijke zelf op te reageren. Je moet begrijpen dat ik in mijn functie een drukke agenda heb. Iemand op mijn kabinet besteedt zijn tijd aan het nalezen van mijn profielen en geeft mij regelmatig feedback. Zo probeer ik toch op de hoogte te blijven van wat leeft op die netwerken. Ik vind het trouwens heel goed dat je via Twitter of Facebook kan laten weten aan de wereld rondom je waar je mee bezig bent. Zo kunnen anderen daar onmiddellijk op reageren. Daardoor voel je soms heel snel aan van waar de wind komt.

U bent nochtans nog niet echt actief geweest op al die profielen…

Inderdaad, ik heb daar wat mee gewacht totdat ik burgemeester was. Facebook heb ik altijd wel goed opgevolgd. Twitter is iets waar ik nu mee bezig ben en Netlog volg ik eerlijk gezegd nog te weinig op. Ik zet mijn stappen ook pas als ik echt weet hoe iets in mekaar zit. Oefening baart kunst!

De  slogan op uw website luidt: ‘Een nieuwe burgemeester die via alle kanalen naar u luistert.’ Dat mogen de Genkenaren dus letterlijk nemen vanaf nu?

Zeer zeker! Maar ik geef dus toe dat ik mij daar in laat ondersteunen door een medewerker. Maar we doen ontzettend hard ons best om alles zo goed mogelijk op te volgen. Je moet op sociale media uiteindelijk open en eerlijk blijven.
Overdag ben ik te druk bezig om mij daar mee bezig te houden. ’s Nachts is het moment om mij op Facebook of Twitter tegen te komen!

Meer op: twitter.com/wimdries en www.wimdries.be

© 2009 – StampMedia – Tekst: Dimitri Buntinx, Leen Uyttersprot, foto: Robbert Van Nes


Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 24/12/2009