Dit weekend vonden verschillende solidariteitsacties plaats in Europese steden. Ook in Brussel kwamen op zondag 21 juni 3.500 mensen op straat om het Griekse volk een hart onder de riem te steken. De betogers uitten hun onvrede met de besparingsmaatregelen die de Trojka oplegt. “Dit is een strijd tegen de puur economische kijk op de samenleving.”

De onderhandelingen over de toekomst van Griekenland domineren al wekenlang het nieuws. In Brussel demonstreerden duizenden om hun solidariteit te betuigen aan het Griekse volk en de strijd tegen bezuinigingsmaatregelen. Vooral de Trojka – het ECB, de Europese Commissie en het IMF — moest het ontgelden. De soberheidsmaatregelen die de Trojka oplegt in ruil voor leningen, hebben volgens de manifestanten nefaste gevolgen voor de Grieken.

“De bezuinigingen treffen mijn familie in Griekenland hard. Er is weinig werk en het is erg moeilijk om het gezin te onderhouden”, stelt Stelio (45). Voula (46) valt hem bij: “De Grieken hebben al meer dan genoeg geleden. Mijn familie kan de eindjes maar moeilijk aan elkaar knopen.” De 15-jarige Konstantinos wil graag een terugkeer naar de normale gang van zaken. “Het snoeien van de pensioenen raakt mijn naasten.”

Geen democratische legitimiteit

De betogers klagen ook het gebrek aan democratische legitimiteit van de Trojka aan. “Het is onaanvaardbaar dat de Europese instellingen als een financiële dictatuur opleggen hoe het economisch beleid er moet uitzien in Griekenland. Dat is een financiële staatsgreep op de Europese democratieën en de volkssoevereiniteit”, aldus Raf Verbeke van actiegroep D19-20, die een solidariteitsbus inlegde vanuit Gent.

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157654852906206

Volgens Wouter Hillaert, woordvoerder van Hart Boven Hard, is de Griekse kwestie geen ver-van-mijn-bed-show. “Dit is een strijd tegen de puur economische kijk op de samenleving. Wat de Trojka in petto heeft voor Griekenland komt neer op de begroting in orde brengen. Dat basisvoorzieningen als elektriciteit en medicijnen daardoor in het gedrang komen, is bijzaak.”

Het is alsof de verkiezingen in Griekenland nooit hebben plaatsgevonden

Voor Hillaert is de hoofdzaak mensen een waardig leven geven. “We zien dezelfde tendensen in Vlaanderen. Alleen heb je in Griekenland een situatie waar een kwart van de mensen werkloos is en 9 op de 10 werklozen geen uitkering krijgen. Dat strikte bezuinigingsbeleid wordt opgelegd door niet-verkozen krachten. Het is alsof de verkiezingen in Griekenland nooit hebben plaatsgevonden. Wij willen de Grieken, die in een wurggreep van het systeem zitten, een signaal van solidariteit geven.”

“Wij zijn allemaal Grieken”

“Wij zijn allemaal Grieken”, scandeerden de manifestanten. De 22-jarige Krisanti vindt het haar plicht om haar steun te betuigen aan de Griekse bevolking. “Momenteel emigreren vrienden van mij uit Griekenland door de hoge werkloosheid. Dezelfde evoluties zien we in Portugal, België en Spanje. Daarom moeten we allemaal solidair zijn.”

In de straten van Europa vind je het standpunt van solidariteit tussen bevolkingen

“Het is geen Griekse, maar een Europese kwestie”, stelt PVDA-voorzitter Peter Mertens, wiens partijmilitanten prominent aanwezig waren. “Als de financiële wereld er vandaag in slaagt weg te komen met de naakte uitbuiting van Griekenland, is het morgen aan Spanje en overmorgen aan ons. Wij moeten een signaal geven dat dit niet kan en dat mensen over heel Europa het moe zijn. Het standpunt van het IMF, het ECB en de Europese Commissie is alomtegenwoordig in de mainstream media. In de straten van Europa vind je het standpunt van solidariteit tussen bevolkingen.”

© 2015 – StampMedia – Seppe Malfait