Wil je met je groep jongeren of je klas graag een workshop volgen rond mediawijsheid of media maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Naast de gratis workshops voor jongeren bieden we namelijk ook 'mediawijze' workshops aan jongerenwerkingen, jongerenbegeleiders, klassen en leerkrachten.

Onze workshops zijn ontwikkeld voor jongeren van 16 tot 26 jaar. (Sommige workshops zijn ook mogelijk vanaf 13 jaar.)

Heb je vragen, wil je graag een workshop boeken of wil je samenwerken met StampMedia voor een educatief project? Stuur dan een mailtje naar lisanne [at] stampmedia.be

WORKSHOPS VOOR JONGERENGROEPEN (jeugdorganisaties, klassen, projecten…)

MEDIAWATTE? Word mediawijs

 • Fake news: wat is het en hoe kunnen we het herkennen? De workshop is ideaal voor wie nog zoekende zijn en meer wil weten over het hoe en wat. We kijken welke soorten fake news er zijn, hoe je jezelf ertegen beschermt en hoe je kritisch kijkt naar media. (duur: 2 uur)
 • Identiteit en polarisatie: wie je bent, hoe jij je profileert en wat anderen van je denken, is een heel proces. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Als daar ook nog eens polariserende meningen bij komen kijken, is de zoektocht naar jezelf nog moeilijker. In deze workshop kijken we wat identiteit is en hoe polarisatie daarin een rol kan spelen. Wat zijn de gevaren en hoe kijk jij naar bepaalde onderwerpen?

(Vanaf januari 2024)

 • Fake news - starterspakket: wat is het en hoe kunnen we het herkennen? De workshop is ideaal voor wie nog zoekende zijn en meer wil weten over het hoe en wat. We kijken welke soorten fake news er zijn, hoe je jezelf ertegen beschermt en hoe je kritisch kijkt naar media. (duur: 1 – 2uur)
 • Fake news – a deep dive: Besprak je fake news al met de groep, maar wil je je verder verdiepen? Dan is deze workshop voor jou! Aan de hand van een spel gaan we aan de slag met fake news. Ook AI (artificiële intelligentie) nemen we onder de loep. Ga zelf op onderzoek, met de nodige tips en tricks. (duur: 2 uur, kan in combinatie met fake news - starterspakket)
 • Mijn gedacht! Maar wat nu?Online polarisatie en vrijheid van meningsuiting: De wereld is niet perfect. Er zijn veel dingen waar je het wel of niet mee eens bent. En jouw mening doet ertoe. (Sociale) Media speelt hierin een belangrijke rol en focust zich steeds meer op uitersten. Leer dus hoe je je mening onderbouwt en hoe je kan omgaan met polariserende meningen. Ga op zoek naar goede argumenten en altijd met respect voor de ander. (duur: 2 – 3 uur)
 • Mediawatte? - Hoe werkt de media en kan ik ze vertrouwen?: Wil je met je groep aan de slag rond media? Wij helpen je graag! We gaan in gesprek met de jongeren: wat zien zij als nieuws, herkennen ze zichzelf erin, welke nieuwscriteria zijn er en waaraan moet een journalist zich houden om goed werk te leveren? Waar loopt het soms mis, hoe vind je goede bronnen, wat is het belang van media als vierde macht en hoe laat je als jongere je stem horen? (duur: 2 – 3 uur)

 

AAN DE SLAG! Media maken

Vanaf nu!

 • Mediatraining: Na deze snelcursus mediatraining weet je hoe je jouw boodschap verkondigt. Je leert pakkende persberichten schrijven om pers naar je event te lokken, waarop je let als je geïnterviewd wordt of hoe je voor de camera je verhaal doet. Voor je het weet haal jij als woordvoerder probleemloos de media. 
 • Je eerste artikel: hoe doe je dat? Onze redactiebegeleiders zijn ervaren journalisten en leren je het. Al meer schrijfervaring? Dan tonen we je hoe je bijvoorbeeld een opiniestuk, recensie of column schrijft. 
 • Video: In de workshop leer je de basis over filmen en werken met een camera en het monteren erna. Op verplaatsing werken we met smartphones en gratis montageapps. Gevorderden leren een videoreportage te maken, een video voor sociale media, een timelapse, filmen voor een green key en meer. 
 • Fotografie: Of je nu voor de eerste keer kennismaakt met een fototoestel, of je wilt verdiepen in fotoreportages, portret-, nacht- of miniatuurfotografie en Photoshop: wij helpen. Op verplaatsing werken we steeds met smartphones en gratis apps voor nabewerking.
 • Podcast: Ben je fan van verhalen luisteren en vertellen, dan is podcast iets voor jou! We leren je de opbouw van een podcast, hoe je deze opneemt, waar je op moet letten om het interessant te houden en hoe je monteert. Op verplaatsing werken we steeds met smartphones en gratis apps voor bewerking.

WORKSHOPS VOOR PROFESSIONALS

Ook als kapitein aan het stuur is het goed mediawijs te zijn. Daarom bieden we workshops aan professionals die werken met jongeren, zodat je zelf aan de slag kan met media in je klas, werking of daarbuiten. Weet je niet of een workshop past in je werking of vind je niet wat je zoekt? Mail je vraag naar lisanne [at] stampmedia.be ()  

Huidig aanbod

 • Fake news: Wat is het en hoe ga je ermee aan de slag in je klas/groep/school? We geven tips en trics mee en leren vanuit voorbeelden uit de media waar het af en toe al eens misgaat.
 • Ook andere bovenstaande workshops in het huidige aanbod zijn mogelijk om aan professionals te geven. Stel ons gerust de vraag! 

Vanaf januari 2024

 • Fake news - starterspakket: We geven je een korte introductie in wat fake news is, hoe je het  herkent en wat de impact ervan is op onze samenleving (duur: 1 uur)
 • Fake news – a deep dive: Weet je wat fake news is, maar wil je je verder verdiepen? Dan is deze workshop voor jou!  (duur: 2 uur, kan in combinatie met fake news - starterspakket)
 • Mijn gedacht! Maar wat nu?Online polarisatie en vrijheid van meningsuiting: De wereld is niet perfect. Er zijn veel dingen waar je het wel of niet mee eens bent. En je jongeren hebben soms een andere mening dan de jouwe. Ieders mening telt, zolang je in gesprek blijft met respect voor elkaar. We kijken wat online polarisatie inhoudt, wat de impact ervan is op een groep en geven je tips hoe je hierrond werkt met je groep. (duur: 2 uur)
 • Media maken: Wil je in je werking of klas werken met media rond bepaalde thema’s? Wij leren je hoe, van video, fotografie tot podcast!

PRIJZEN

 • Workshop halve dag (inclusief materiaal): Vroegboekkorting (sept - okt // jan - febr) 250€ per begeleider + verplaatsingskosten, buiten de vroegboekperiode: 275€
 • Workshop hele dag (inclusief materiaal): Vroegboekkorting (sept - okt // jan - febr) 400€ per begeleider + verplaatsingskosten, buiten de vroegboekperiode: 450€
 • Je kan ook een gratis rondleiding aanvragen op onze redactie (combineerbaar met een workshop). Op vraag geven we ook één bepaald lesonderdeel uit een bredere workshop uit ons aanbod (vb. recht op afbeelding, deontologie, journalistieke code,…). De kostprijs voor dat uur is 60 euro.

Ook organisaties met minder middelen helpen wij graag. Advies nodig voor je lessen mediawijsheid, voor een educatief project? Vind je niet wat je zocht of zit je nog met een andere vraag? Mail naar lisanne [at] stampmedia.be, dan zoeken we naar een gepast aanbod!