©Tsane Effiong

Op zondag 24 maart verzamelden zo’n 4.000 betogers in het centrum van Brussel om te protesteren tegen racisme. Dat zijn er 1.000 meer dan bij de vorige editie. Aanleiding voor de betoging is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie van afgelopen donderdag. 

Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, kaartte organisator Platform 21/3 reeds aan waarom er betoogd werd. “We staan samen op tegen haat en agressie, die onze maatschappij verdelen in wij-zij denken, en blijven strijden voor een samenleving waar iedereen op gelijke voet meetelt”. Platform 21/3 is een samenwerking tussen verschillende middenveldorganisaties die werd opgericht naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Ze pleit voor het invoeren van een aantal concrete eisen, neergepend in een platformtekst op haar website.

Aantal dossiers racisme stijgt

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zag afgelopen jaar het aantal dossiers over racisme stijgen met 11%. Over een periode van vijf jaar is dat aantal zelfs met 55% gestegen. Het centrum vraagt een nationaal actieplan. 

Platform 21/03 pleit voor een gecoördineerd interfederaal actieplan. De vereniging heeft zes eisen die daar deel van moeten uitmaken. De eisen omvatten o.a. praktijktesten met sancties, geen verbod op levensbeschouwelijke tekens en een afschaffing van de nieuwe vreemdelingenwet. 

De meeste meldingen van racisme bij Unia gingen over media (24,9%), waarvan 68% over racisme op het internet. Nog eens een kwart van de meldingen (24,1%) gingen over de aankoop van goederen en diensten, zoals het huren van een woning, en 19% gingen over racisme op het werk.

Lees verder onder de foto's

Racisme op de woon- en arbeidsmarkt

Tijdens de betoging praten we met Angela (39). Zij werkt voor Samenlevingsopbouw in Brussel. “Wij werken vaak met mensen die het moeilijk hebben en uitgesloten worden. Wij worden ook veel geconfronteerd met racisme en discriminatie. Dus ik vond het belangrijk om hier vandaag te zijn. Voor mij is het prioritair dat alles wat te maken heeft met discriminatie op de woningmarkt en arbeidsmarkt wordt aangepakt. Mensen  worden geweigerd voor een job of een huis omwille van hun afkomst en dat zorgt ervoor dat ze het moeilijk hebben om een menswaardig leven te leiden.”

Iets verderop ontmoeten we Olivier (32). Hij is hier om mensen te tonen dat we samen kunnen leven zonder discriminatie. “We hebben dat niet nodig in 2019. We moeten de grenzen van ons denken verleggen en ophouden met mensen in te delen op basis van huidskleur of ras. Dit is broodnodig. Voor onszelf en voor onze kinderen.” 

vorige volgende