© Wikimedia

Op 30 oktober 1974 was Kinshasa het centrum van de wereld toen de bokswedstrijd 'The Rumble in the Jungle' (het gevecht in de jungle) werd georganiseerd in het Tata Raphaël-stadion. Die dag vochten de Amerikanen Mohamed Ali en George Foreman voor de wereldtitel buiten de Verenigde Staten. Het evenement is voor altijd in de hoofden van de ex-Zaïrezen gegrift en was ook één van de hoogtepunten van het bewind van president Mobutu. Maar in het stadion zelf herinnert weinig aan die legendarische avond.

Buiten het Tata Raphaël-stadion (toen het 20 mei-stadion), de plaats van het gevecht, blijft er niet veel tastbaars over van het evenement dat de planeet 45 jaar geleden in de ban hield. "Er zijn geen verdere sporen meer van de boksmatch", verklaarde stadionbeheerder Barthélemy Bosongo vijf jaar geleden nog aan verschillende media: "Waar de boksring is gebleven, weten we niet, maar hij is niet meer in Kinshasa. We zijn via het gerecht een onderzoek gestart."

Prestigekwestie

De Amerikanen Mohammed Ali en Georges Foreman, toen de grootste namen in de bokswereld, namen het op 30 oktober 1974 tegen elkaar op in Kinshasa, de hoofdstad van wat toen Zaïre heette. Allebei wilden ze wereldkampioen worden bij de zwaargewichten. De keuze om het gevecht in Kinshasa te laten plaatsvinden, was te danken aan twee mannen: de promotor, de Amerikaan Don King, en de president van Zaïre, Mobutu Sese Seko. Die laatste wilde zijn persoonlijk prestige en het prestige van Zaïre flink opkrikken. Ali werd toen wat te oud gevonden voor de confrontatie, en toch slaagde hij erin om Foreman te verslaan en opnieuw de grootste te worden in zijn categorie. Maar het duurde wel acht rondes.

© Wikimedia

"President Mobutu wilde met de boksmatch aan de wereld tonen dat zijn land een groot evenement kon organiseren", weet consultant en mediadeskundige Remy Césaire Tshamala. "Er waren toen niet alleen twee internationale sterren uit de bokssport in Kinshasa, er traden ook grote sterren op zoals James Brown en Myriam Makeba".

Ook Nadia Nsayi, een Congolese die in België woont, herinnert zich dat zanger James Brown in Congo was voor het evenement: "James Brown zong in Kinshasa: Say it loud, I'm black and I'm proud!”

 

Veel weerklank in de media

Didier M'buy doceert aan Institut Facultaire des Sciences de l'Information et de la Communication (IFASIC) in Kinshasa. Hij kent geen enkel ander evenement in Congo (Zaïre) dat in de wereldmedia zoveel weerklank kreeg als de match tussen Ali en Foreman. Ook Francis Mondombo, een vroegere journalist die nu in Frankrijk werkt, heeft onthouden dat Mohammed Ali het slim speelde vanuit strategisch en politiek oogpunt. Ali kreeg van het publiek in Kinshasa erg veel steun tegenover zijn tegenstrever Foreman, die toen in topvorm verkeerde. "Het decor was buitengewoon," stelt Mondombo. "Er was heel veel emotie mee gemoeid. Met zijn onverwachte overwinning groeide Mohammed Ali uit tot een legende. Hij werd een mythe die schilders, beeldhouwers en artiesten bleef inspireren op een continent dat zijn held had gevonden".

Het Tata Raphaël-stadion is nu nog slechts een schaduw van wat het ooit was. "Maar het wordt wel volop opgeknapt dankzij privé-initiatief".

vorige volgende