Het elegante cruiseschip MS Marco Polo meerde op 26 oktober opnieuw aan in het hart van Antwerpen, vlakbij het restaurant Zuiderterras. Dit jaar viert het schip zijn gouden jubileum. Het vaart namelijk al 50 jaar rond de wereld. Stap mee aan boord van deze veteraan in de cruisewereld.

Wie regelmatig langs de Scheldekaaien komt, zal het schip vast al eens hebben zien liggen. Sinds de eerste aanloop in mei 2010 kwam de Marco Polo van de Engelse rederij Cruise & Maritime Voyages (CMV) maar liefst 18 keer naar Antwerpen. Daarmee is het 176 meter lange schip ook de recordhouder van meeste aanlopen ooit in de stad.

Gouden jubileum

Dit jaar vaart Marco Polo voor exact 50 jaar rond de wereld. Een hele prestatie: de meeste cruiseschepen worden namelijk afgedankt als ze ongeveer veertig jaar oud zijn omdat de onderhoudskosten dan te hoog oplopen. Maar Cruise & Maritime Voyages laat zich hier momenteel nog niet door afschrikken en zorgt zeer goed voor de oude dame. Elk jaar ondergaat het schip een uitgebreide controle van de motoren, die overigens nog origineel zijn uit 1965, en wordt het schip bijgeschilderd waar nodig.

Veel mensen beschrijven de nieuwe cruiseschepen als drijvende flatgebouwen, maar dat is zeker niet het geval bij de Marco Polo. Dit schip werd gebouwd op het einde van het tijdperk van de ocean liners en dat is ook duidelijk zichtbaar. Typische kenmerken zijn dat de schepen een hoge boeg hebben en dat de reddingsboten hoog op het schip bevestigd zijn. Op die manier is het schip beter bestand tegen de hoge golven op de oceaan. Dat geeft de schepen ook een andere vorm dan hedendaagse cruiseschepen. De ronde vormen in het schip waren typisch voor de jaren zestig.

Ook binnenin ziet het schip er nog heel goed uit voor haar leeftijd. Regelmatig worden de lounges en bars heringericht om het aan boord voor de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken. Bekijk hieronder de interieurfoto's van het schip:

Van Sovjet-Unie tot VK

In 1965 werd het schip gebouwd bij de Mathias-Thesen Werft in het toenmalige Oost-Duitsland als Alexandr Pushkin, genoemd naar de gelijknamige Russische dichter. Het schip is één van vijf identieke schepen die gebouwd werden voor de rederij Baltic Shipping Company, gevestigd in Rusland in de voormalige Sovjet-Unie. Daar deed het schip functie als cruiseschip en troepentransportschip. Alexandr Pushkin (Marco Polo) is het enige schip van het vijftal dat momenteel nog rondvaart. Alle andere werden gesloopt of zijn gezonken.

Het schip veranderde verschillende keren van eigenaar nadat de rederij failliet ging. Tot 1991 voer het schip rond als Alexandr Pushkin, daarna werd het omgedoopt tot Marco Polo. In 2010 kocht de Engelse rederij Cruise & Maritime Voyages het schip over van het Duitse TransOcean Tours. Vanaf dat jaar is het schip ook jaarlijks naar Antwerpen beginnen komen.

Voor het jubileumjaar werden er verschillende speciale cruises en evenementen georganiseerd. Cruise & Maritime Voyages zal Marco Polo hoogstwaarschijnlijk nog een paar jaar in de vloot houden, maar daarna zullen ook zij afscheid nemen van dit iconische schip. Nadien is de kans zeer groot dat het schip zal worden verkocht aan een sloopfirma.

© 2015 – StampMedia – Sebastiaan Peeters



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 27/10/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 27/10/2015