© Unsplash/Matin Firouzabadi

We zitten in de Ramadan. Maar waar komt dat gebruik vandaan? Wat zijn de regels? En wie doet er mee? We duiken erin!

© Unsplash/Tim Chow

Wat is de ramadan?
Ramadan is de negende maand van de Islamitische maankalender en in die maand wordt er door de moslims gevast. Het vasten dient ter ‘zuivering van de ziel’ en is één van de vijf zuilen van de Islam. De andere vier zuilen zijn de geloofsgetuigenis aan Allah, het gebed, aalmoezen geven aan armen en de bedevaart naar Mekka.

Wat zijn de regels?
Tijdens de ramadan mag je niet eten, drinken, roken of seks hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Als de zon onder is, mag het wel.

Wanneer is de ramadan?
Het begin en einde ervan hangen samen met de stand van de maan en de periode valt niet overal op hetzelfde moment. Dit jaar begon de ramadan hier op 16 mei. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest, en die valt dit jaar op 15 juni.

Wie doet het?
Vanaf de puberteit mag iedereen meedoen. Zwangere vrouwen, zieken, ouderen, kinderen en mentaal zwakkeren moeten niet deelnemen aan de vasten.

Wanneer mag je eten?
Na zonsondergang komen families samen om de iftar, het avondmaal, te eten. Het vasten wordt meestal verbroken met een glas melk en dadels. Voor zonsopgang eet je een sahoor, dat is het ontbijt.

Wat als je ziek wordt?
Het vasten mag verbroken worden wanneer de gelovige zich ziek voelt. Maar dan wordt die wel aangespoord om die dag in te halen. Dat kan vanaf vijf dagen na het Suikerfeest.

 

Meer weten?

Vragen die je beter niet stelt aan moslims tijdens de ramadan!
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180515_03513623

Hoe komen moslimstudenten de blok door tijdens de ramadan?

https://www.demorgen.be/binnenland/niet-eten-drinken-roken-en-vrijen-zo-komen-moslimstudenten-de-blok-door-tijdens-de-ramadan-b1c50800/

De grootste misverstanden over de Ramadan

https://www.demorgen.be/binnenland/dit-zijn-de-grootste-misverstanden-over-de-ramadan-b2a37e61/

vorige volgende