Koopjesjagers kunnen zich er eindeloos vermaken. Anderen zijn vooral blij dat ze van hun oude spullen af zijn. Uiteindelijk komt iedereen wel een keer bij De Kringwinkel terecht. Van 16 tot 23 oktober organiseert de tweedehands winkelketen de Week van de Kringwinkel. Deze week zijn er niet alleen extra bijzondere spullen te vinden, je kan er ook allerlei activiteiten doen. Hard werken dus voor de zeshonderd medewerkers van de Kringwinkel Antwerpen. Zowel in de winkels, als achter de schermen. Onze reporter Iva Venneman ging een kijkje nemen.
Als communicatiemedewerker Louise Vrints en ik aan komen lopen bij de loods is er net weer een vrachtwagen vol spullen gearriveerd. Twee medewerkers halen een tweepersoonsmatras uit de wagen en tillen die richting het sorteercentrum. “We proberen de spullen binnen een dag in een van onze winkels te krijgen” vertelt Vrints. “Hier in het sorteercentrum wordt dus snel gewerkt”.
Het sorteercentrum is gevestigd in een loods in Merksum. Op de grote meubels na, worden alle spullen uit Antwerpen en omgeving hiernaartoe gebracht. De 300 medewerkers die hier werken, sorteren de spullen, kijken ze na, maken ze schoon en geven ze een prijs. Vervolgens brengt het transportteam de spullen weer naar de winkels toe.
Werken en leren
De Kringwinkel is naast tweedehandswinkel ook een sociale tewerkstellingsplaats. “Het is de bedoeling dat de mensen hier bijleren en verder kunnen groeien in datgene waarin ze geïnteresseerd zijn” vertelt Vrints. Hoelang mensen er werken is wisselend. “Sommigen hebben een vast contract, maar de meesten een tijdelijk. Het is de bedoeling dat ze binnen een jaar of twee weer door kunnen naar een andere baan.”
De werknemers kiezen vaak zelf wat ze willen doen binnen de Kringwinkel. Beneden op de huisraadafdeling specialiseren mensen zich in boeken of keukenspullen. Boven vind je de kledingliefhebbers. Op de witgoedafdeling en in het elektro-atelier werken vooral de technische types die daar leren om elektronische apparaten te repareren.
Op de fietsenafdeling spreek ik met Mousa. Deze 52-jarige man werkt al zestien jaar voor de Kringwinkel. Na een tijdje shoppen tussen verschillende afdelingen is hij terechtgekomen op de fietsafdeling. “De fietsafdeling is het leukst omdat je aan het geluid van een fiets hoort wat er mis mee is” zegt Mousa. “Je moet goed luisteren naar de fiets en dan weet je het. Dat komt door ervaring” vertelt hij.
Nieuw publiek
Bij de Kringwinkel zijn ze blij dat de coronatijd voorbij is. Toen iedereen tijdens de eerste lockdown thuis moest blijven, was dat moeilijk voor sommige werknemers. “Vooral voor de mensen die naast dit werk weinig sociale contacten hebben” zegt Vrints. Tijdens de tweede lockdown is de Kringwinkel daarom ook met online verkoop gaan werken, waardoor de werknemers die dat wilden konden blijven werken.
Tijdens de week van Kringwinkel hoopt de Kringwinkel nieuw publiek aan te trekken. “We hebben veel vaste klanten die dicht in de buurt wonen, maar tijdens de week van de Kringwinkel hopen we ook mensen aan te trekken die anders niet komen”, vertelt Vrints. Dat kan geen kwaad, want van alles wat binnenkomt bij de Kringwinkel moet uiteindelijk toch de helft nog worden weggegooid. “Soms omdat het niet in orde is, maar ook omdat we het uiteindelijk toch niet verkopen”, zegt Vrints. En dat vinden ze zonde bij de Kringwinkel. Nieuw publiek is daarom altijd welkom.
Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 26/10/2021.