(Supo) Op woensdag 18 januari 2012 werd de Engelstalige site van Wikipedia platgelegd. Het was een protestactie tegen de SOPA- en PIPA-wetgevingen die enkele dagen later in het Amerikaanse parlement zouden gestemd worden. Waar gaat het protest precies over?

SOPA en PIPA staan respectievelijk voor Stop Online Piracy Act en Protect IP Act. De actie had succes, het parlement stemde tegen en SOPA en PIPA konden terug ingepakt en opgeborgen worden. De vrijheid die we dachten te verliezen, hebben we herwonnen.

Tegen namaak

Of zo leek het toch. Op 26 januari 2012 hebben de Europese Commissie en enkele Europese landen in Japan het ACTA-verdrag ondertekend. ACTA staat voor Anti Counterfeiting Trade, vrij vertaald betekent dit het akkoord tegen namaakproducten. Oorspronkelijk wil ACTA de strijd aangaan tegen piraterij en namaakproducten. Het gaat hier dus niet enkel over muziek en video, maar ook over kleding en dergelijke. Als multilateraal verdrag brengt het verschillende landen van over heel de wereld samen op gebied van auteursrechten. Volgens de voorstanders kan de grote namaakindustrie zo ingeperkt worden en dit zou voor economische voordelen zorgen.

Controle op import en export

Het ACTA-verdrag pakt aan de hand van drie initiatieven de piraterij aan. Dankzij de internationale samenwerking kunnen landen beter informatie uitwisselen met elkaar en kunnen de opsporingsdiensten beter samenwerken. Met behulp van de sterkere handhaving hopen de bevoegde instanties het publiek meer bewust te maken van het belang van auteursrecht. Het belangrijkste actiepunt houdt de strafrechtelijke sancties in, dit betekent dat verboden artikelen kunnen worden in beslag genomen, er meer controles op import en export zullen komen en dat het internet meer gecontroleerd zal worden. Wie bijvoorbeeld de nieuwste single van Gotye downloadt, riskeert een celstraf van 5 jaar.

ACTA-verdrag

In tegenstelling tot SOPA en PIPA, is het ACTA-verdrag niet zo bekend. Alle onderhandelingen gebeuren namelijk achter gesloten deuren. Hierdoor weten ook niet veel mensen wat er vandaag ondertekend is en of dit hen ten goede of ten slechte komt. Slechts weinig kranten en journaals berichten hierover. Dit is het ultieme stokpaardje van de tegenstanders. Het feit dat een verdrag gestemd wordt achter gesloten deuren en dat hierover amper communicatie bestaat naar de burger toe is hen een doorn in het oog.
Ook uit officiële hoek komt er kritiek op het ACTA-verdrag. Specifiek voor de muziekindustrie zou dit vooral financieel ten goede komen. Een onderzoek van Felix-Oberholzer Gee, professor aan de Universiteit van Harvard, toont aan dat de economische schade hoogstens 20 procent bedraagt, als ze de opmars van concerttickets en dergelijke er nog niet bij rekenen. Dit zou verwaarloosbaar zijn.

Posten op Facebook

Maar de grote angst van de tegenstander is om zijn geliefde internet te verliezen. Als ACTA in werking treedt, mag er geen auteursrechtelijk beschermde informatie meer gratis worden door gegeven. Bovendien hebben sites de plicht om meer informatie vrij te geven over hun gebruikers. Dit wil zeggen dat je na een avond feesten, de volgende dag niet zomaar de leuke films op Facebook kan posten. Tenzij er geen auteursrechtelijk beschermde muziek in te horen is.

De definitieve beslissing voor Europa valt in juni van dit jaar. Dan zal ook het Europese Parlement voor of tegen stemmen.

Meer informatie over ACTA vind je terug op: ec.europa.eu

© 2012 - Supo.be/StampMedia - Kato Mannaerts


Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 27/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 27/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 27/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/01/2012