Verschillende organisaties protesteerden op zaterdag 28 april tegen religieuze discriminatie op de werkvloer in de binnenstad van Antwerpen. De deelnemers willen dat iedereen de vrijheid krijgt om levensbeschouwelijke kentekens te dragen op het werk, zoals hoofddoek, keppeltje of kruisteken.

Met de slogan 'Stop levensbeschouwelijke discriminatie - België is er klaar voor!' sloeg een groot aantal middenveld- en mensenrechtenorganisaties, waaronder het Minderhedenforum, Amnesty International en de Vlaamse jeugdraad, de handen in elkaar om te protesteren tegen religieuze discriminatie. Dat doen ze omdat nog te veel mensen die hun religieuze identiteit tonen in de kou blijven staan op de arbeidsmarkt. De deelnemende organisaties vinden dat er een sterker diversiteitsbeleid moet komen, want levensbeschouwelijke tekens zijn geen graadmeter voor werkprestaties.

Stilte doorbreken

"Met deze actie willen we de stilte doorbreken", zegt Bram Sebrechts van het Minderhedenforum. "Veel bedrijven verstoppen zich achter het excuus dat ze de neutraliteit willen bewaren voor hun klanten. Uit onze ervaring blijkt dat klanten helemaal geen probleem hebben met religieuze tekens. Zij vinden het vooral belangrijk dat ze correct bediend worden."

Bij het Minderhedenforum vinden ze dat er pas sprake is van neutraliteit als er plaats is voor iedereen, ook voor mensen met verschillende geloofsovertuigingen.

Op de foto

Medewerkers van de actie fotografeerden voorbijgangers in een marktkraam waar wél religieuze diversiteit aanwezig was. In het kraam stonden paspoppen die aangekleed waren met religieuze symbolen. Deze ludieke actie moest ervoor zorgen dat de voorbijgangers zich bewust werden van het belang van het protest.

Ook Esma Celik van de Unie van Turkse Verenigingen (UTV) protesteert mee voor de toekomst: "De hoofddoek is onze identiteit. Ik kan mijn hoofddoek niet even afzetten om Belg te zijn, om dan later weer Turks te zijn. Ik woon in België, dus ik ben altijd een Belg. En daar hoort voor mij mijn hoofddoek bij."

© 2012 - StampMedia - Helena Blyweert


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 29/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 29/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 29/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 29/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 30/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 02/05/2012