Voor het eerst kunnen jongeren logeren op een lowbudgetcamping vlak bij het centrum van Antwerpen. Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad trakteerde woensdag 13 juli op een gratis barbecue, gevolgd door een concert van Axl Pelemans.

De zomercamping is een initiatief van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011 en wordt uitgebaat door vzw Kindervreugd. Met deze camping wil de stad aan jonge internationale trekkers een voordelige slaapplek bieden in het centrum van de stad. Maar ook jongeren uit de rand van de stad of zelfs uit het centrum die niet met de laatste bus naar huis willen, kunnen er terecht. Voor groepen is er een apart hoekje ingericht.

Strategische plaats

"We hebben deze plek gekozen omdat ze goed gelegen is", zegt projectcoördinator Joost Verlinden. "Het ligt dicht bij Park Spoor Noord en het MAS. Er komen hier genoeg bussen langs." "Met de Velo’s geraak je overal zo gemakkelijk", bevestigt Leila Kandil, communicatieverantwoordelijke voor Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad van Generatie A. "Het is twintig minuten stappen vanuit het Centraal Station, dus iedereen kan het gemakkelijk bereiken en vanuit deze uitvalsbasis de stad verkennen."
De organisatoren ondervonden veel moeilijkheden bij de zoektocht naar een geschikte campingplaats. "Pas na lang zoeken hebben we gekozen voor dit terrein", vertelt Verlinden. "De andere straten die we vonden, waren betegeld met kasseien. Gras ligt veel zachter om op te slapen."

Alles gratis

Meer dan honderd jongeren kregen op 13 juli een gratis overnachting. "We willen de jongeren eens extra verwennen", zegt Leila Kandil. "Zo weten ze ineens waar de camping staat." "Tot nu toe is het nogal rustig op de zomercamping", vindt Verlinden. "Ik denk dat de mensen het nog allemaal een beetje moeten leren kennen. Alle extra aandacht is mooi meegenomen. Om uit de kosten te geraken, moeten er veel mensen komen."

Axl Pelemans gaf vol enthousiasme een gratis concert. "Bij een camping horen gezellige kampvuuravonden en Axl Pelemans is een fantastisch kampvuurconcertman", lacht Kandil.

Over de grenzen

Ook buitenlanders vinden hun weg naar de zomercamping. Mensen uit Noorwegen, Tsjechië, Duitsland, Nederland en Spanje zijn over de vloer gekomen. De toeristische dienst van de stad heeft hieraan een steentje bijgedragen. Use-It, een organisatie die zich richt op alle kampeerders in België, heeft veel reclame gemaakt voor de zomercamping: ze staat zelfs op hun stadsplan.

Als je dacht dat alleen jongeren kamperen, dan denk je verkeerd. "Uiteraard hopen we met Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad vooral jongeren te plezieren met een leuke overnachtingsplaats", zegt Verlinden. "Maar iedereen is welkom."

© 2011 - StampMedia - Farah Ahaddour, foto: Haryo Sukmawanto