Celine Fabrequette © Zoë Nassel en Corine Nelemans

Niet iedereen heeft het gevoel dat zijn of haar stem telt. Dat geldt zeker voor jongeren met Afrikaanse roots, zo wijst onderzoek van het African Diaspora Youth Forum in Europe (ADYFE) uit. #DiasporaVote, een burgerinitiatief dat de Europese normen wil dooreenschudden, wil daar verandering in brengen.

Hoe is het gesteld met discriminatie in de professionele context? Daarover zette Balkissou Karim-Abdoul (20) een debat op. Ze is een van de tien ambassadeurs van #DiasporaVote. Haar ouders komen uit verschillende delen van Afrika, zijzelf is in Antwerpen geboren.

Celine Fabrequette, moderator van het evenement, benadrukt het belang van de Europese verkiezingen. “De EU heeft de macht om zaken te veranderen. Ten tijde van de financiële crisis schoot de EU te hulp met fondsen voor landen in problemen. Nu is het tijd om andere problemen aan te pakken, zoals discriminatie en racisme.”

“Om gelijkheid op de agenda te zetten, is het wel noodzakelijk dat iedereen gaat stemmen – ook de mensen van de Afrikaanse diaspora. Jongeren moeten de kans krijgen én grijpen om te tonen wat ze in hun mars hebben”, zegt Fabrequette. “Als ze kunnen ondernemen dankzij subsidies van de EU, dan gaan ze meer in zichzelf geloven. De rest van Europa volgt dan ook. Dat is ook een manier om gelijkheid te bereiken.

Balkissou Karim-Abdoul © Zoë Nassel en Corine Nelemans

Balkissou pleit voor een massale opkomst voor de Europese verkiezingen, al wil #DiasporaVote zeker niemand in de richting van een bepaalde politieke partij of persoon sturen. “We zijn apolitiek”, zegt ze. “We willen jongeren informeren, zodat ze bewuster stemmen. Voor wie ze uiteindelijk stemmen, dat is hun keuze.”

De organisatie wil ook mobiliseren. “In veel Europese landen is het niet verplicht om te stemmen”, legt Balkissou uit. “Vooral jongeren blijven thuis.” Veel mensen met Afrikaanse roots beseffen niet eens dat ze het recht hebben om hun mening te laten horen. “Ik ijver voor meer inclusiviteit, zodat Afrikanen overal gerepresenteerd worden. Niet enkel in de bedrijfswereld, maar ook in de politiek, in de cultuursector, overal. Nu is het aan ons.”


Dit artikel werd gepubliceerd in ons magazine PIDMAG.

vorige volgende