Zwart Licht blies alle andere acts omver op het slotfeest van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad (AEYC) op 20 november. Niet voor niets kreeg deze hiphopgroep onlangs opnieuw een State Award voor Beste Live Act. “We willen onszelf steeds weer overtreffen”, meent frontrapper Akwasi.

De Amsterdamse hiphopgroep bestaat uit producer Hayzee, MC Akwasi en MC Leeroy. Eind 2008 tekende Zwart Licht bij Nederlands grootste hiphoplabel Topnotch. Ze debuteerden er met hun album ‘Bliksemschicht’. Vorig jaar bracht Zwart Licht in november zijn tweede album ‘No Juju’ uit.

Tijdens een optreden van Zwart Licht is de kans groot dat je als toeschouwer even hard zweet als de artiesten. Op 18 november werden ze daarom voor hun livereputatie opnieuw beloond met een State Award, een publieksprijs voor Nederlandse hiphop. Waarom ze die wonnen, bewezen ze nog eens op het slotfeest van AEYC in de loods van Park Spoor Noord. Na hun knallende show op de TopNotch Extravaganza Stage konden we Akwasi (23) interviewen. De rapper met een ietwat rauwe, hese whiskystem is met zijn krachtige rapstijl en energieke verschijning de absolute frontman van de groep.

Akwasi, proficiat met je State Award voor Beste Live Act. Sinds 2008 is het al jullie zesde State Award, waarvan jullie derde opeenvolgende als Beste Live Act. Wat is jullie succes?
“Dankjewel. Het was zeker hard werken voor al die awards. Bij ons laatste album No Juju, experimenteerden we met dubstep en dat slaat goed aan. Als hiphopgroep treden we daardoor steeds vaker op bij dubstepfeestjes. Wij zijn gewoon een brok energie op het podium, we blazen andere artiesten weg. We stagediven bijna altijd en we spuiten al eens wat water op het publiek. We hebben helemaal geen alcohol of drugs nodig om zo energiek te zijn. Pas na onze show drinken we met zijn allen gezellig wel eens iets.”

Via N.E.B.U.L.O.N vormen jullie een overkoepelend artiestenplatform. Daarnaast steunen jullie veel opkomende artiesten?
“Dat klopt. Met Zwart Licht hebben we heel wat gezag in de hiphopwereld. Ik weet vanwaar ik gekomen ben en hoe moeilijk het is om te slagen als artiest. Daarom steunen we vaak andere artiesten. Online, via onze site bijvoorbeeld. Samen met de groepen Skinto, Noizboiz en D-Lipps vormen we NEBULON. De andere groepen brengen vooral dubstep, garage en grime. We zijn een collectief voor innovatieve artiesten. NEBULON betekent: creatieve beweging. We zijn zeker van plan om ooit een soort labelnight te organiseren.”

Ik zag jullie al drie keer optreden in een jaar tijd en ik vind de optredens qua structuur op elkaar lijken.
“(speelt verbazing) Wat? Ergens heb je gelijk. Het is misschien al een jaar, twee jaar zelfs geleden dat we echt nog eens repeteerden voor een optreden. We hebben tal van plannen met de groep om onze optredens nog meer dynamiek te geven. Extra lichteffecten bijvoorbeeld. We hebben nu al een eigen geluidsman erbij, om onze klank nog verstaanbaarder te maken. Het volgende waar we aan werken is het soloproject van onze MC Leeroy: de ‘Leeroy Draait Door EP’. Daarna bekijken we hoe we onze shows verder kunnen uitbouwen.”

Op Queensbridge sprong je afgelopen zomer van de zes meter hoge brug om te stagediven. Dat is toch vrij gevaarlijk? Leeroy en jullie DJ, Hayzee, kregen de schrik te pakken.
“Ik was er zeker van dat het veilig zou zijn, anders zou ik het niet doen. Ik was helemaal niet onder invloed hoor. Weet je, die sprong was om onze show een extraatje te geven. We willen onszelf steeds weer overtreffen.”

Je bent heel down to earth. Na je optreden vorig jaar in Antwerpen in JCC Zappa, maakte je zelfs in de zaal nog een praatje met de fans. Moet jij jezelf soms verplichten om met beide voetjes op de grond te blijven?
“Nee, ik blijf gewoon mezelf. Ik heb absoluut geen remmen nodig om niet te zweven. De meeste rappers zijn best wel toegankelijk hoor, maar anderen kunnen arrogant zijn.
Weet je, morgen is het terug mijn eerste schooldag. Ik zit inmiddels in mijn laatste jaar op de toneelschool in Maastricht. Ik volg de opleiding theatraal performer. Daar ben ik nog steeds de leerling en word ik op mijn fouten gewezen. Zo blijf je nederig.”

Zit je op de toneelschool om je optredens nog te verbeteren?
“Nee, het staat er los van. Soms heb ik op een dag een optreden met Zwart Licht, eentje met Zwart Licht XL en nog een toneelvoorstelling. Dan wordt het soms wel druk. Gewoonlijk verblijf ik in de week in Maastricht en vanaf vrijdag zit ik weer in de studio en doen we optredens. Soms doen we ook optredens middenin de week, maar niet zo vaak.”

Met Zwart Licht XL maken jullie heel andere muziek. Hoe kwam de band tot stand?
“Vorig jaar, na een avondje jammen met de band ‘The Sara Jane Xperience‘ op een openmic-avond in Amsterdam, klikte het goed tussen ons. We zijn dan verder blijven repeteren en daaruit kwam Zwart Licht XL.”
“We experimenteren graag. Het is brede muziek met vele invloeden. Met Zwart Licht XL bereiken we ook een heel ander publiek. Soms kunnen het zelfs mensen zijn die de leeftijd van onze ouders hebben. De optredens zijn dan vaker in cultuurcentra. Met dit soort muziek kunnen we op heel andere podia spelen dan met Zwart Licht.”

Wanneer komt de XL-band naar België?
(lacht) “Dat moet je aan Tim Dalle vragen, de mede-oprichter van Eigen Makelij. Hij boekt Zwart Licht vaak voor België, maar in XL-versie nog niet.”

We kijken er alvast naar uit. Bedankt voor het interview!

© 2011 - StampMedia - Sander Carollo