Aleppo is dé sleutelstad van Syrië. De stad op 400 kilometer van de hoofdstad Damascus is het symbool van een Arabische wereld waar verschillende religieuze groepen in vrede met elkaar samenleefden. "De val van Aleppo zou de val van de samenleving in Syrië betekenen", stelt VRT-journalist Rudi Vranckx.

Aleppo is een van de meest begeerde steden in Syrië. Zowel het regimeleger van Assad als de Syrische oppositie en terreurbeweging Islamitische Staat (IS) belaagt de stad. “Wat de val van Palmyra betekende voor het cultureel erfgoed, zou de val van Aleppo betekenen voor de Syrische samenleving”, licht Rudi Vranckx toe.

Momenteel is de stad in handen van zowel de Syrische oppositie als het regimeleger van Assad. Zij trachten de grenzen te bewaken met behulp van chemische wapens, zoals chloor en bomvaten. IS gaat in de tegenaanval met mosterdgas. Van "miljoenenstad" Aleppo blijven slechts 400.000 inwoners over.

Damascus versus Aleppo

Damascus is de hoofdstad van Syrië, maar daarom niet noodzakelijk het meest strategische punt voor IS. "Als er in Damascus regimes of regeringen vallen, worden er nieuwe opgericht en verandert er in wezen enkel dat", zegt Vranckx.

Aleppo is daarentegen een multiculturele stad. Het is een plaats waar economie, multiculturele diversiteit en verschillende religies samenkomen. Precies daarom is die stad zo significant.

In handen van IS zouden andere religies en culturen worden verbannen en verdreven. Aangezien Aleppo momenteel nog 400.000 inwoners telt, zou dat een nieuwe vluchtelingenstroom van enkele duizenden Syriërs betekenen.

Lappendeken

Voor de start van het conflict in Syrië was Aleppo een van de meest belangrijke thuishavens voor de christelijke cultuur in dat land. Voor de intrede van IS leefden er zo’n 150.000 christenen. Momenteel staat de teller op 50.000: "Die inwoners zullen snel worden verdreven door IS. Op die manier zou een belangrijke basis voor de christelijke cultuur verdwijnen", duidt Vranckx.

Kortom, als Aleppo valt, verandert het land in een lappendeken: "Het land is al verbrokkeld, maar met de val van Aleppo zou het land definitief worden opgesplitst in de kaarten die al enkele jaren circuleren over de etnische verdeeldheid van het land", besluit Vranckx.

© 2015 - StampMedia - Annick Wellens



Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 02/09/2015