‘Social Spaces’ wil het Genkse erfgoed op een creatieve manier toegankelijk maken. Het project zit momenteel in de ontwerpfase en wordt ondersteund door onder andere Stad Genk, Provincie Limburg, MAD-faculty en de vzw Heemkring Heidebloemke. Het eindresultaat krijgt een plaatsje in de bibliotheek.

De Heemkring verzamelt al jaren alles over Genk. In 2008 verhuisde hun archief naar de stadbibliotheek. Dit project moet die databank toegankelijk maken voor de Genkenaar.

De Heemkring wil de informatie presenteren op een aanraakscherm ter grootte van een tafel. “De bedoeling is dat je er met meerdere mensen rond kan staan zodat er gesprekken ontstaan. Het project moet ook een sociaal gebeuren worden”, vertelt Jef Habex, voorzitter van de Heemkring.

Digitaal en fysiek

“Met het aanraakscherm willen we de digitale hoeveelheid aan informatie koppelen aan het fysieke. Van artikels en foto’s tot video’s en Genkse recepten: het zal er allemaal op te vinden zijn”, legt Niels Hendriks, coördinator van het onderzoeksteam van MAD-faculty, uit.

Inspraak

Op een bijeenkomst in november konden Genkenaren samen met de ontwerpers brainstormen over het ontwerp aan de hand van krantenknipsels, artikels en foto’s. “We willen de Genkenaren inspraak geven in de vormgeving en samen enkele basisideeën uitwerken”, verklaart Hendriks.

Al deze informatie wordt verwerkt tot een prototype, dat de Genkenaren voor een tweede keer zullen testen voordat de installatie in de bibliotheek geplaatst wordt.

© 2011 - StampMedia - Maurizio Ciranni


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 12/12/2011