© Wikipedia

De Ivoriaanse reggaezanger Alpha Blondy heeft al een carrière van meer dan 35 jaar achter de rug. Maar de man denkt nog lang niet aan ophouden. De 66-jarige zanger is momenteel op tour samen met zijn 12-koppige band The Solar System. Op zaterdag 24 augustus komt hij naar OLT Rivierenhof.

© Wikipedia

In 2018 bracht Blondy samen met zijn band zijn twintigste album uit: ‘Human Race’. “Een muzikale regenboog,” zegt hij zelf. “Het album representeert roots-rock-reggae in al zijn diversiteit. Er staan nummers op die heel rootsie zijn. Maar ook nummers die iets weg hebben van een rocknummer.” Hij geniet er nog altijd van om nieuwe muziek te maken. Wanneer hij niet op tour is, zit hij dan ook bijna altijd in de studio aan nieuwe muziek te werken. “Ik probeer een steeds grotere culturele opvoeding te bereiken. De culturele diversiteit, dat ben ik.”

“Ik hou van elektronische muziek, zolang de muziek goed is, geniet ik ervan.”

Pas toen Blondy ging studeren in de Verenigde Staten begon hij reggaemuziek te maken. “Het waren de juiste omstandigheden toen ik in de Verenigde Staten was.” Het was vooral de boodschap van de muziek die hem aansprak. “Reggae gaat vaak over Afrika. Als Afrikaan was ik blij met muziek die Afrikanen aanmoedigt om van hun continent te houden. Het was dus normaal dat ik verliefd werd op het genre.” Toch kan hij ook andere muziekgenres smaken. “Ik hou van elektronische muziek. Zolang de muziek goed is, geniet ik ervan.”

Zoals gewoonlijk bij reggae gaan de nummers niet over snelle auto's of dure horloges, maar over dagelijkse problemen. Blondy gaat in zijn nummers de strijd aan met maatschappelijke wereldproblemen zoals politiek en oorlog. “We zijn allemaal wel bezig met wat er op deze planeet gebeurt. Je kan niet zeggen dat je niet bezorgd bent. Je weet nooit wanneer er problemen bij jou op de deur komen kloppen.” Over vrede en liefde spreken en zingen is voor Blondy de manier om zijn deel van het werk te doen. “Daarover spreken is noodzakelijk. Liefde is de fundering van onze wereld. Spreken over vrede en liefde is hetzelfde als anti-oorlog zijn.”

Naast maatschappelijke problemen is ook religie een belangrijk thema voor BLondy. “Voor mij is god de energie die ons universum heeft gecreëerd. Als je ten einde raad bent of problemen hebt is God degene die je de moed gaat geven om door te blijven gaan.”

Je kan Alpha Blondy And The Solar System vanavond nog aan het werk zien in OLT Rivierenhof in Antwerpen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 24/08/2019

vorige volgende