Dit weekend vond in Antwerpen het Amazigh Festival plaats. Daar kon iedereen de Berberse cultuur komen ontdekken. “Buurtorganisaties misten evenementen met een link naar hun culturele identiteit”, klinkt het bij De Roma.

Het Amazigh Festival zette op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart de Berberse cultuur in de kijker. De organisaties Rataplan, De Roma en Atlas organiseerden verschillende workshops, optredens en tal van andere activiteiten waarin bezoekers de Berberse cultuur konden verkennen.

Naar aanleiding van vijftig jaar migratie organiseerde De Roma in 2015 voor het eerst het Amazigh Festival. “We wilden dat jaar afsluiten met een groot feest”, legt concertpromotor bij De Roma Asma Ould Aissa uit. “Dat was toen zo’n groot succes dat we beslisten het dit jaar opnieuw te organiseren.”

Berberse identiteit

Buurtorganisaties hadden meer nood aan evenementen waarin hun culturele identiteit aanbod kwam. “Ik hoorde van lokale organisaties dat ze minder naar De Roma kwamen omdat ze een link met hun identiteit misten”, vertelt vertelt Ould Aissa. Door de Berberse identiteit in de kijker te plaatsen probeert het festival daar iets aan te doen.

Bezoekers van het festival leefden zich in in de Berberse cultuur. Zo konden ze Marokkaans brood leren bakken en traditionele muziekoptredens bijwonen. Ook konden ze smullen van allerlei lekkernijen zoals zandkoekjes en rijstpap.

Zout brood

Martine woonde de kookworkshop bij. “Ik heb altijd een grote interesse in andere culturen gehad”, legt Martine uit. Ze woonde meer dan tien jaar in Borgerhout waar ze in een lokale school lesgaf. “Mijn moeder werkte vroeger als vrijwilliger bij verschillende multiculturele organisaties”, voegt ze toe. “Ik wou daarom meteen leren hoe ik traditioneel brood kon maken. Wat me vooral opviel? Ze voegen veel zout toe in hun brood!”

Ook de eetstandjes zijn enorm populair. “Mensen smullen ervan”, vertellen de drie dames die het dessertstandje bemannen. Ze verkopen rijstpap, zandkoekjes en bladerdeeg met gehakt. “Alles is straks op!”

© 2016 – StampMedia – tekst: Matthias Vanherle; foto’s: Chris Vandeurzen en Stefan Lambrechts



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/03/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 07/03/2016