Tijdens de Dag van de Ambachten op 24 maart, tonen ambachtslieden voor de zevende keer hun passie voor het vak aan het grote publiek. “Mensen hebben vaak geen flauw idee van wat hier allemaal kan”, vertelt een deelnemende klokkendokter.

De Dag van de Ambachten is een nationaal evenement dat sinds 2006 georganiseerd wordt in samenwerking met de federale overheidsdienst Economie. Op die dag krijgen juwelenontwerpers, mandenvlechters, glasblazers en andere ambachtslui de kans om hun kennis over het vak te delen. Met de 'ambachtendag' proberen de organisatoren vooral de ambachtelijke beroepen in België te promoten en herwaarderen. Bezoekers krijgen de unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de ateliers waar ambachtsmannen en -vrouwen de passie voor hun stiel tonen. Vorig jaar openden maar liefst 573 ambachtslieden de deuren.

Klokkendokter

Eén van de ambachtslieden die ook dit jaar deelneemt aan het evenement is Bernard Meier. Meier is klokkendokter, gespecialiseerd in klassieke klokken van na 1662. “Vanaf die tijd was er een enorme groei aan klokken, daarvoor waren er bijna geen.” Meier wou altijd al klokkendokter worden: “Ik hou gewoon enorm van knutselen. Vooral dingen die ik nog nooit heb gezien of die ik niet begrijp, vind ik fantastisch.” Zeldzame klokken, verzamelobjecten en dierbare exemplaren uit een erfenis krijgen de gepaste zorg. “Elke klok heeft een eigen verleden, hersteld, niet hersteld of misschien minder goed hersteld. Als klokkendokter moet je inzicht hebben en het probleem proberen op te oplossen. Ik ben gelukkig als ik mensen kan helpen met hun klok.”

Hoge drempel

Omdat veel ambachtslieden geen winkel of etalage hebben, blijft de afstand tussen het publiek en de ambachtsman meestal groot. “De drempel om hier binnen te komen, is hoog. Ik heb geen openingsuren en er is geen winkel. Als je wil zien wat ik doe, moet je binnen durven stappen. De Dag van de Ambachten is daarvoor een mooie gelegenheid. Ik geloof dat mensen ook wel nieuwsgierig zijn, een klokkendokter is niet meteen iets alledaags.” Op deze dag krijgt het publiek de kans om rond te snuisteren, vragen te stellen en Meier aan het werk te zien: “Ik vind het in ieder geval een gezellige dag en meestal komt er ook heel wat volk over de vloer. Mensen zijn vaak onder de indruk wat hier achter de schermen allemaal gebeurt.”

© 2013 - C.H.I.P.S StampMedia - Laurie Van der Donck


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 20/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 20/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 20/03/2013