Premier Charles Michel heeft op zondag 3 juni de Angolese president João Lourenço ontmoet. Die bracht een bezoek aan België om dinsdag 5 en woensdag 6 juni deel te nemen aan de Europese Ontwikkelingsdagen (EOD) van de Europese Commissie. Volgens ingewijden hadden de twee het over het aantrekken van buitenlandse investeerders en de toekomstige verkiezingen in de Democratische Republiek Congo.
Terwijl Angola, Na Nigeria de grootste olieproducent in Afrika, jarenlang aan discrete of onbestaande diplomatie deed, is de nieuwe president João Lourenço (63) van plan zijn land opnieuw op de internationale agenda te zetten. Daarom kwam hij in Brussel met eerste minister Charles Michel van gedachten wisselen. Sinds zijn inauguratie in september 2017 voerde Lourenço al heel wat hervormingen door in zijn land.
Volgens Libre Afrique bespraken de twee regeringsleiders de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen, met name het ontwikkelingsbeleid, en de internationale en Afrikaanse actualiteit. Daarnaast legde de Angolese president aan zijn Belgische collega zijn strategie uit om investeerders aan te trekken, met name in de diamantsector.
De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Didier Reynders en Manuel Augusto, ondertekenden op maandag 4 juni al een memorandum van overeenstemming over het houden van bilateraal politiek overleg. Dat toont aan dat beide landen de banden wil versterken op politiek, economisch, regionaal en multilateraal vlak.
Verkiezingen in de Democratische Republiek Congo (DRC)
Met de Belgische premier sprak João Lourenço ook over de politieke situatie in de DR Congo. Beide landen hebben speciale banden met Congo-Kinshasa waar op 23 december presidentsverkiezingen gehouden worden. De VN-veiligheidsraad legde Congo strikte voorwaarden op waaraan de verkiezingen moeten voldoen.
"Gezien het feit dat er een overeenkomst is, zowel met de binnenlandse actoren maar ook met de internationale partners, hebben de buurlanden er alle belang bij dat het (akkoord) wordt gerespecteerd. De internationale gemeenschap, en niet alleen Angola, heeft president Kabila op deze behoefte gewezen. Voorlopig zegt president Kabila dat hij dat heeft gedaan, dat de volkstelling voor de verkiezing bijna is afgerond, dat financiële middelen zijn toegewezen aan de verkiezingen. Dus je moet hem het voordeel van de twijfel geven. We hebben geen reden om aan te nemen dat de overeenkomst niet zal worden gerespecteerd. We zullen de situatie tot december blijven volgen,” zei de president van Angola tijdens een eerder verblijf in Parijs.
Dat media-optreden leidde tot protest van de Congolese autoriteiten. De Angolese ambassadeur in Kinshasa werd zelfs ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken om de zaak te bespreken. Ook de verstandhouding tussen de DR Congo en België verslechterde de laatste maanden vanwege de positie van Brussel tegenover het democratische proces in Congo-Kinshasa. De Congolese autoriteiten hebben besloten zelfs om het Schengenhuis in Kinshasa te sluiten.