In Berlijn troepten dinsdagavond, één dag voor de aanslag in Parijs, duizenden betogers samen om vreedzaam te manifesteren tegen de anti-islambeweging Pegida. De betoging was een reactie op de komst van Pegida naar de Duitse hoofdstad. “We willen het signaal geven dat haat en uitsluiting hier niet meer welkom zijn.”
Enkele duizenden manifestanten protesteerden tegen de eerste optocht van de anti-islambeweging Pegida (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland) in Berlijn. De beweging, die ijvert voor minder moslims in Duitsland, boekte al eerder onverwacht succes in Dresden en andere delen van Duitsland. Die evolutie wordt met argusogen gevolgd. Pegida trok met een honderdtal aanhangers door de Duitse hoofdstad. De tegenstanders waren met meer dan 5.000. Om een harde confrontatie tussen beide partijen te voorkomen, werd de politie veelvuldig ingezet.
In het donker
De eerste betoging van Pegida in de Duitse hoofdstad zou plaats hebben gevonden aan de Brandenburger Tor, maar dat was buiten het stadsbestuur gerekend. De aanhangers werden resoluut in het donker gezet toen het licht van het monument letterlijk werd uitgeschakeld.
“Het bestuur wil niet dat de beweging wordt geassocieerd met een van de belangrijkste monumenten van Berlijn”, vertelt Mark, journalist bij WDR Radio. “Daarom gaat vanavond het licht uit.”
De Pegidabetoging vond uiteindelijk plaats aan de Alexanderplatz, onder zware politiebegeleiding. Niet overdreven, want tijdens de vorige manifestatie van de anti-islambeweging in Dresden waren niet minder dan 17.500 aanhangers aanwezig. Bondskanselier Angela Merkel liet in haar nieuwjaarstoespraak al weten niet opgezet te zijn met de beweging. “Volg de organisatoren van deze betogingen niet, hun harten zijn koud en vaak gevuld met vooroordelen en haat”, klonk het toen.
(Foto © Charlotte Goeyers)
Stickers
“Pegida heeft ongeveer 18.000 aanhangers in Duitsland”, vertelt Suzy. Ze betoogt tegen de anti-islambeweging. Om dat in de verf te zetten heeft Suzy een anti-Pegidasticker op haar muts gekleefd. “We willen het signaal geven dat haat en uitsluiting hier niet meer welkom zijn. We willen niet dat de geschiedenis zich herhaalt.” Ook Anna is het daarmee eens. Zij staat met een opmerkelijk bord te zwaaien. “Dit zijn allemaal krantenkoppen die te maken hebben met de islam”, zegt ze. “De islam wordt als iets slechts geportretteerd, iets waar we bang voor moeten zijn. De opkomst van Pegida is deels ook aan hen te wijten.”
De overtuiging van de Pegida-aanhangers is dat het groeiende aantal moslims in Duitsland de Duitse cultuur en waarden in gevaar brengt. De beweging eist strengere controles voor immigranten, verplichte integratie voor nieuwkomers en het gegarandeerde terugzenden van criminele asielzoekers
© 2015 – StampMedia – Charlotte Goeyers
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 10/01/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* – Online 12/01/2015