Vandaag strijkt in Antwerpen het internationale tekenfestival ‘The Big Draw’ neer. Van woensdag 22 oktober tot zondag 26 oktober zullen 90 organisatoren voor 219 verschillende tekenactiviteiten zorgen. “We starten op woensdag zodat ook scholen volop kunnen deelnemen aan het festival.”

Woensdag zal Kunstwerkt, een aanspreekpunt voor actieve Vlaamse kunstenaars, de tweede Belgische editie van ‘The Big Draw’ organiseren. Van woensdag 22 oktober tot en met zondag 26 oktober kunnen jong en oud terecht in de stad Antwerpen en districten voor uiteenlopende tekenactiviteiten.

Ode aan tekenkunst

The Big Draw zal een vijfdaagse ode aan de tekenkunst worden. Alles bij elkaar staan er 219 activiteiten, waarvan sommige betalend, op het programma. Bezoekers kunnen tijdens het festival bijvoorbeeld leren hoe ze al fietsend met krijt kunnen tekenen, er zal geschetst worden op de tram en in jeugdcentrum KAVKA zal een ‘art rave party’, oftewel een kunstzinnige fuif plaatsvinden.

In het Plantin-Moretusmuseum vindt in het weekend dan weer het nationale kampioenschap pictionary plaats tijdens de 25 uur van Plantijn. Het museum zal dan een etmaal en een extra winteruur lang openblijven voor publiek. Ook zullen gedurende de vijf dagen tien creatieve opdrachten worden gegeven. “Tekenen doet iedereen. Het is een balsem voor de ziel en voor het hart”, zegt Iris Kockelbergh, directeur van het Plantin-Moretusmuseum in Antwerpen.

The Big Window Walk

Een activiteit die de organisatie graag wil uitlichten, is ‘The Big Window Walk’. Meer dan honderd kunstenaars, zowel professionals als amateurs, mogen zich artistiek uitleven op etalagevensters en ramen van huizen. Het resultaat is een wandelroute door de Antwerpse binnenstad langs al de ‘vensterkunstwerken’.

Winkelaars die graag een tekening op hun etalage willen, wordt een compensatie van tien euro of iets uit de winkel van dezelfde waarde gevraagd. Deelnemen kan van het begin tot het einde van het tekenfestival.

Start op woensdag

De vorige en tevens allereerste Belgische editie van The Big Draw vond vorig jaar van 4 tot 6 oktober plaats in Gent. Een waar succes, noemt organisator Katrien Boogaerts (Kunstwerkt) die vuurdoop. De Gentse editie lokte meer dan 5.000 bezoekers. “Alleen spijtig dat het maar een weekend was en we de schoolgaande jeugd er dus niet echt in konden betrekken. Daarom starten we dit jaar al op woensdag zodat ook scholen volop kunnen deelnemen aan The Big Draw”, zegt een optimistisch gestemde Boogaerts.

Voor deze tweede editie in Antwerpen wil Kunstwerkt alvast het bezoekersaantal van vorig jaar ruim overstijgen. Een goede marketingcampagne moet daar aan bijdragen.

New York, Barcelona en Berlijn

Het concept van ‘The Big Draw’ bestaat sinds 2000. Het van oorsprong Britse tekenfestival passeerde al in wereldsteden als New York, Barcelona en Berlijn. In Groot-Brittannië wordt sinds het ontstaan, het festival zelfs elk jaar over de hele maand oktober gespreid. Daarbij staat niet één stad centraal maar wel het hele land. Naar welke stad of steden de volgende Belgische editie gaat, is voorlopig nog een raadsel.

Alle info over ‘The Big Draw’ op www.thebigdraw.be

© 2014 – StampMedia – Jef Cauwenberghs
Dit artikel werd gepubliceerd door deredactie.be op 22/10/2014