ANTWERPEN - Terwijl in het stedelijk onderwijs leraren schaars zijn, zoeken veel leerkrachten in Nederland vaak tevergeefs naar een job in het onderwijs. Daarom, maar ook om vijftig toekomstige scholen op te vullen, organiseerde de stad een jobdate voor Nederlandse leerkrachten.

Voor de jobdate, die plaatsvond op 8 oktober, werkte de stad samen met twee hogescholen uit de Nederlandse grensstreek. Er kwamen 44 leraren opdagen die hun interesse lieten blijken. De volledige dag bestond uit twee grote delen: in de voormiddag kregen de leerkrachten informatie over het onderwijssysteem en de arbeidsvoorwaarden. In de namiddag werden ze rondgeleid door verschillende Antwerpse basisscholen. Yannick Peers, communicatieverantwoordelijke van het algemeen onderwijsbeleid in Antwerpen, noemde de jobdate een succes omdat zowel de deelnemers als de schoolbesturen zeer positief reageerden op het evenement.

Bijscholing

De Antwerpse schoolbesturen beseffen dat de Nederlandse lerarenopleiding niet helemaal gelijkloopt met de Vlaamse. Vooral het gebrek aan kennis van het Frans en de Belgische geschiedenis zijn pijnpunten, maar daar kunnen regelingen voor getroffen worden. De Nederlandse deelnemers waren wat dat betreft bereid om een bijscholing te volgen. Zij maakten zich echter zorgen over werkzekerheid en verblijfsmogelijkheden in Antwerpen. Het is bijvoorbeeld niet gemakkelijk om een woning te vinden die betaalbaar is. De stad zal de Nederlanders proberen te helpen door contacten te leggen met bijvoorbeeld eigenaars van appartementen of kamers die deze verhuren voor een bepaalde periode.

Vijftig nieuwe basisscholen

Werkzekerheid is daarentegen een probleem waarbij de stad niet zomaar te hulp kan schieten. Momenteel zijn Antwerpse basisscholen overwegend op zoek naar vervangers voor leerkrachten die ziek vallen, op pensioen gaan of in zwangerschapsverlof gaan. “Deze tijdelijke vacatures bieden natuurlijk geen werkzekerheid”, stelt Yannick Peers. Toch is er een lichtpuntje voor Nederlandse leraren die in de toekomst in Antwerpen willen lesgeven. Er zouden in de volgende tien jaar immers vijftig nieuwe basisscholen komen. Door de demografische evolutie in Antwerpen zullen meer scholen nodig zijn om alle kinderen een plaats op de schoolbanken te bieden. Peers geeft aan dat de stad volop bezig is met de ontwikkeling van deze scholen. Hij verwacht dat er in 2020 ongeveer 2.520 leerkrachten zullen nodig zijn om deze scholen te vullen. Zoveel leerlingen zullen echter niet afstuderen aan de lerarenopleiding. Nederlandse leerkrachten zullen dus zeer welkom zijn in het lager onderwijs in Antwerpen.

© 2013 - StampMedia - Nathalie Schlenker