© Lorena Torres Gonzalez

Het Cogelshof in Schoten. Dat is vandaag de locatie van Infohuis Autisme, een initiatief van Vlaamse Vereniging Autisme (VVA). Bij het Antwerpse Infohuis kan je al vijf jaar terecht voor alle informatie over de ‘pervasieve ontwikkelingsstoornis’. 

Het eerste Infohuis Autisme werd in 2008 opgericht in Gent. In Antwerpen bestaat het initiatief sinds 2013. “Het Infohuis is opgestart om mensen met vragen over autisme te helpen”, zegt Stinne Schaerlaecken, vrijwilligster bij de VVA.Je komt hier meestal nadat je een diagnose hebt gekregen en je jezelf afvraagt: Wat is dat nu juist, autisme?”

We hadden al eerder de autismetelefoon en je kon ons ook via e-mail bereiken, maar voor sommige mensen is dat niet genoeg”, vervolgt Schaerlaecken. “Zij willen liever met iemand live een gesprek voeren."

Diverse groep

Het initiatief wordt geleid door vrijwilligers. "We zijn een zeer verscheiden groep”, legt vrijwilligster Chris Van der haegen uit. “We bestaan uit mensen die zelf autisme hebben of kinderen met autisme. Of zelfs allebei. Ook onze leeftijden lopen erg uit elkaar. Zo vinden we altijd de geschikte vrijwilliger om iemand verder te helpen.”

De vrijwilligers zijn geen hulpverleners, maar ervaringsdeskundigen. “We geven een luisterend oor, en advies vanuit onze ervaring”, zegt Van der haegen. “Als er nood is aan meer, verwijzen wij naar de juiste organisatie die we kennen."

De VVA heeft ook nog andere activiteiten. “Er zijn de Inleefavond, de cursus Leren Omgaan Met Autisme en nog vele andere initiatieven. Maar het Infohuis is voor bezoekers geen slechte plek om mee te beginnen."

Rustige omgeving

De vrijwilligers proberen voor een rustige omgeving te zorgen. Bezoekers wordt koffie of thee aangeboden. De vrijwilligers zitten samen aan een grote tafel. Daar kan je je vragen in groep of aan één specifieke persoon stellen. Voor wie daar nood aan heeft, zijn er ook kleine lokaaltjes waar je in alle privacy je hart kan uitstorten. Of je kan gewoon plaatsnemen aan de tafel om wat literatuur door te nemen.

Of je nu zelf autisme hebt, vermoedens over autisme, een familielid of zelfs gewoon er meer over wil weten. Iedereen die informatie wil is welkom. Meer info vind je hier.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 12/10/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad Online op 12/10/2017

vorige volgende