Aan boord van het riviercruiseschip River Rhapsody is het nieuwe cruiseseizoen voor Antwerpen officieel voorgesteld en geopend. Ook dit jaar mag 't Stad verschillende speciale schepen verwelkomen aan de Scheldekaaien. "Antwerpen is een dynamische havenstad."

Het nieuwe cruiseseizoen van Antwerpen is donderdag officieel van start gegaan. Schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) lichtte aan boord van het riviercruiseschip River Rhapsody toe welke schepen er verwachten worden in de stad. Hij blikte ook vooruit naar de Tall Ships Race, die zal starten de Koekenstad.

 

 

105.000 passagiers

Ook in 2016 blijft Antwerpen een populaire cruisebestemming. Dit jaar zullen ongeveer 105.000 passagiers de stad een bezoek brengen. Dat aantal wordt verdeeld over maar liefst 612 rivier- en 25 zeecruiseschepen. Er kunnen nog altijd aanlopen bijkomen in de loop van het jaar.

Het eerste zeecruiseschip meerde dit weekend al aan in Antwerpen. De 218 meter lange MS Balmoral was zaterdag rond één uur 's middags aan het Zuiderterras en vertrok 's avonds opnieuw. Sinds eind vorig jaar is het schip ook niet meer volledig wit, maar heeft het een donker grijze romp gekregen.

 

 

Tall Ships Race

Dit jaar zullen niet minder dan 6 zeecruiseschepen voor de eerste keer naar Antwerpen komen. Daarbij zit ook het grootste schip voor dit jaar, de 239 meter lange Marina. Het luxueuze gevaarte zal halfweg juni voor de eerste van twee aanlopen aan het Zuiderterras aanmeren.

Een ander opvallend schip is de National Geographic Orion. Dat kleine expeditieschip zal vlak voor de Tall Ships Races in Antwerpen liggen. De zeilwedstrijd zal dit jaar plaatsvinden van 7 tot 10 juli. Antwerpen is voor deze editie de starthaven.

Een andere speciale gast dit jaar is The World. Op dit cruiseschip kunnen de passagiers namelijk een appartement kopen. De bewoners van het schip bepalen zelf waar ze heen varen en reizen elk jaar de wereld rond. Het schip zal in mei drie dagen in Antwerpen aanmeren. Het is van 2011 geleden dat het schip nog in 't Stad lag.

 

 

"Dynamische havenstad"

"Dit jaar bewijzen de Tall Ships Races en het grote aantal nieuwe cruises nog maar eens dat Antwerpen een dynamische havenstad is", vertelt een trotse Koen Kennis. De stad blijft daarom verder inspelen op de cruiseschepen en gaat Antwerpen actief promoten in het buitenland. De luxecruiseschepen zijn een belangrijk segment, omdat ze door hun kleinere grootte gemakkelijk tot in de binnenstad kunnen geraken.

Wie de volledige lijst met cruiseaanlopen wil bekijken, kan dat op www.cruiseschepeninantwerpen.be of www.visitantwerpen.be.

© 2016 – StampMedia – Sebastiaan Peeters