ANTWERPEN - Momenteel is 28 procent van de Antwerpse jongeren tussen 18 en 26 jaar zonder kwalificatie vruchteloos op zoek naar werk. Naar aanleiding van de noodkreten van tal van organisaties, heeft vol-ant een 'Zoek-conferentie' georganiseerd.
Van donderdag 7 tot zaterdag 9 november 2013 zaten 72 professionelen uit verschillende beroepsdomeinen en 20 jongeren die deel uitmaken van de ongekwalificeerde uitstroom rond de tafel. Deze groep debatteerde uitvoerig over de mogelijke oplossingen voor de problematiek van deze jongeren. In de discussies lag de nadruk op de inbreng van de jongeren en de samenwerking tussen verschillende organisaties.
De driedaagse actie eindigde met een presentatie van actiepunten die door de groepen waren gekozen en uitgewerkt. Deze actiepunten werden voorgesteld aan enkele beleidsmensen. Claude Marinower (Open Vld) Antwerps schepen van Onderwijs, Marc Van Peel (CD&V), Antwerps schepen van Werk, Guy Aelterman (sp.a), kabinetschef van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB, waren aanwezig.
Doorstarthuis
Het voornaamste voorstel was dat van een ‘Doorstarthuis’. De jongeren lopen momenteel verloren in het groot aanbod van goedbedoelde initiatieven en maatregelen. Eén platform waar jongeren gecoacht kunnen worden, zou hier een oplossing voor zijn. “Naar het voorbeeld van de Leerwinkels in Vlaanderen die opgericht zijn door het ministerie van Onderwijs”, stelt Annemie Lybaert woordvoerster van vol-ant. De Leerwinkels richten zich tot volwassenen die informatie of begeleiding wensen bij het kiezen van een opleiding. In tegenstelling tot de Leerwinkels moet het initiatief voor deze 'Doorstarthuizen' volgens Lybaert van de stad Antwerpen komen en niet uit Vlaanderen.
De conferentiegangers eisten ook een versoepeling van de regelgeving. Ze willen een regelgeving die transparant is, afgestemd op jongeren en die de aanpak van de verschillende organisaties op elkaar afstemt. Fons Leroy was te vinden voor het idee van zo’n 'Doorstarthuis' op voorwaarde dat dit zich bevindt waar jongeren zijn en niet te werk gaat vanuit een schoolse aanpak.
Schepen Marinower deelde dit enthousiasme niet. Hij benadrukte dat het vinden van een passende leerweg de gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de jongere, de ouders, alle opleidingsvertrekkers, werkgevers en begeleiders.
Werkplekleren
Daaruit vloeide het idee van een nauwere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. De conferentiegangers zouden ‘werkplekleren’ in zoveel mogelijk leertrajecten willen introduceren. Marc van Peel stelde: “Willen we ‘werkplekleren’ duurzaam introduceren in bedrijven dan moeten we misschien meer vertrekken vanuit de bedrijven als opleidingsvloer waar opleidingsinstanties naartoe gaan met lesgevers en leerlingen. Zo kan ‘werkplekleren’ in meer gevallen een echte win-win situatie worden.”
Annemie Lybaert verzekerde de conferentiegangers dat hun uitgewerkte voorstellen verder geconcretiseerd en uitgevoerd zullen worden.
Een concreet plan om deze projecten te financieren is tijdens de conferentie ook aangebracht. De financiering van de Doorstarthuizen zagen de conferentiegangers verwezenlijkt worden door het verleggen van subsidiëring van de Vlaamse overheid en van de stad Antwerpen.
Het blijft nu echter afwachten of deze actiepunten finaal worden goedgekeurd door de beleidsmakers en alsnog zullen worden uitgevoerd.
© 2013 - StampMedia - Laura Sear
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 18/11/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/11/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 18/11/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 18/11/2013