Studenten van de Universiteit Antwerpen zijn boos op De Lijn omdat de busmaatschappij vanaf één november de directe verbinding naar de buitencampussen Drie Eiken en Groenenborger schrapt. "Besparingen op de kap van de student", vindt voorzitter van de studentenraad Michiel Horsten. "Vrees om over te stappen", reageert Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn.

Campus Groenenborger groeit de komende jaren met duizend extra studenten Industriële Wetenschappen. Momenteel volgen deze studenten nog les op de campussen van de Karel De Grote- en Plantijnhogeschool.

Aanpassen verplicht

“Met deze groei heeft De Lijn geen rekening gehouden.” Horsten vreest dat het afschaffen van de directe busverbinding de toekomstige studenten ontmoedigt om aan de universiteit te studeren. “De pendeltijd vergroot. Wie op tijd wil zijn, zal vroeger moeten opstaan. Treinreizigers missen hun verbinding en zullen later thuis zijn.” Horsten vind dat zijn klachten worden geminimaliseerd door De Lijn. “Ik hoop op een open debat, maar ik vrees dat we ons zullen moeten aanpassen.” In totaal volgen 5000 studenten les op de buitencampussen van de Universiteit Antwerpen.

Drempelvrees?

Koen Peeters, woordvoerder van de busmaatschappij, begrijpt de studenten niet. “Ik denk dat de studenten last hebben van drempelvrees voor het overstappen.” De Lijn benadrukt dat ze met de aanpassingen van de bustrajecten het goede heeft behouden en het slechte heeft aangepast. “Ze zouden tevreden moeten zijn. De frequentie en stiptheid van de bussen is verhoogt. De bussen passeren hun haltes acht keer elk uur. Voor sommige trajecten komt dat neer op een verdubbeling. De pendeltijd wordt maximum vier tot vijf minuten langer.” Als De Lijn voet bij stuk houdt, wil Horsten een petitie organiseren. Samen met de studentenraad hoopt hij ook op steun van het provinciebestuur.

© 2010 - StampMedia - Vincent Van Nauw


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 25/10/2010