Slecht nieuws voor de sporty Apple-gebruikers onder ons, want fitnesstrackers als Up van Jawbone en de Fuelband van Nike verdwijnen uit de Apple-rekken. Zonde of niet?

Voor wie nog niet mee is met de trend, de Jawbone Up is een activiteitsmeter die verschillende aspecten van je gezondheid in de gaten houdt. Het snufje meet je aantal stappen en houdt je calorie-inname bij. Daarnaast krijg je na elke nacht een analyse hoeveel uur je al dan niet goed hebt geslapen en hoe dicht je bij het uiteindelijke doel van acht uur slaap bent geraakt.

Bovendien is het gelinkt aan een sociaal netwerk en belanden je resultaten op het internet waardoor je ze kan vergelijken met andere sportievelingen. Al voor 50 euro heb je een minimalistisch bandje dat je gegevens doorstuurt naar de Jawbone Up App. Op deze app vul je allereerst je leeftijd, lengte en gewicht in waarna de 'Smart Coach' je op maat advies geeft.

De Nike Fuelband werkt volgens hetzelfde principe. Het polsbandje telt je stappen zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven, waarna ze worden omgezet in Fuelpoints en verzameld worden op het communityplatform Nike+. Vorig jaar besliste Nike echter het meettoestel niet langer te maken en voortaan enkel nog te investeren in de software achter het toestel.

Wel nog Up Move

Maar nu is het dus ook met de verkoop ervan gedaan. Wat Apple betreft dan toch, want het bedrijf van Steve Jobs haalt zowel de Nike Fuelband als de Jawbone Up uit de rekken. De accessoires van de twee zouden concurreren met functies van de Apple Watch, wat voor Apple de doorslag gaf ze niet langer aan te bieden. Ze zijn inmiddels verwijderd uit de online Apple store met als enige uitzondering van de Jawbone Up Move, die momenteel wel nog online staat. Al wordt verwacht dat deze binnenkort ook zal verdwijnen.

© 2015 – StampMedia/21bis - Lien Potemans