Hoewel er de laatste jaren meer bewustwording is rond autisme, is een job vinden nog altijd geen sinecure. Nochtans beschikken mensen met autisme over de ideale talenten om op de werkvloer terecht te komen. “We willen focussen op de sterktes van personen met autisme”, klinkt het bij de Vlaamse Vereniging Autisme.

Om mensen wat meer te sensibiliseren over autisme, was er woensdag Wereldautismedag. Het thema dit jaar is Talent erkend, waarmee de Vlaamse Verenging Autisme (VVA) wil aantonen dat mensen met autisme over de ideale talenten beschikken om op de werkvloer terecht te komen. “Er bestaan nog te veel vooroordelen over mensen met autisme”, klinkt het bij Ruth Raymaekers van de VVA.

 

 

 

Nood aan structuur

Cijfers van het Britse National Autistic Society tonen aan dat in Vlaanderen ongeveer 42.000 mensen autisme hebben. Daarvan heeft 79 procent geen werk. “Wat toch heel jammer is: mensen met autisme zijn namelijk een goede aanwinst op de werkvloer. Wij willen focussen op hun sterktes”, stelt Raymaekers.

Sander De Gregorio (29) is het levende bewijs dat mensen met autisme perfect kunnen meedraaien op de arbeidsmarkt. “Ik werk nu twee jaar voor het provinciaal archief en ik heb deze job nodig”, vertelt Sander. “Het geeft mij vaste structuren, maar zorgt er ook voor dat ik onder de mensen kom en niet gewoon thuis blijf zitten. Het repetitieve van het verwerken van dossiers brengt mij ook rust.”

Een job vinden was voor Sander niet gemakkelijk. “Na mijn studies geschiedenis heeft het lang geduurd voor ik werk vond”, zucht Sander. “Ik heb eerst twee jaar bij Azertie gewerkt, daar leiden ze mensen met een werkbeperking op. Het was erg moeilijk voor mij om mij aan te passen aan hun structuren. Maar toen ik ging solliciteren bij het provinciaal archief, hebben ze mij erg positief onthaald. Ik ben ook van bij het begin eerlijk geweest over mijn autisme. ”

Bij Chris Van der Haegen (48) verliep de zoektocht naar werk vlotter. “Ik heb nog nooit zonder werk gezeten”, vertelt Chris trots. “Ik werk nu voor Stad Antwerpen op het districtsecretariaat en ik voel mij hier heel erg op mijn gemak. Alles is hier overzichtelijk, wat mij goed is voor mij. Hierdoor vind ik rust.”

Hoe ligt Chris in de groep? “Ik heb nooit negatieve reacties gekregen, al moet ik wel zeggen dat niet iedereen weet dat ik autisme heb”, stelt Chris. “Mijn oversten zijn op de hoogte en mochten er ooit problemen zijn, kunnen zij dat oplossen zonder dat het woord 'autisme' moet vallen.”

 

 

Vooroordelen

Autisme is een ontwikkelingsstoornis waardoor de hersenen zich anders gaan ontwikkelen. Mensen met autisme gaan prikkels anders ervaren waardoor ze moeilijk samenhang zien in de vele informatie die ze binnen krijgen. Ze hebben het ook moeilijker om contact te leggen omdat ze zich minder goed kunnen inleven in de leefwereld van andere mensen. Ook hun manier van communiceren is anders: zo nemen ze woorden heel vaak letterlijk en hebben ze moeite met lichaamstaal.

In 2007 werd 2 april uitgeroepen door de Verenigde Naties tot Wereldautismedag. Sindsdien is er elk jaar een specifiek thema waar rond gesensibiliseerd wordt. “De taboes worden langzaam maar zeker doorbroken”, klinkt het bij de VVA. “Toch merken we dat er nog te veel uit vooroordelen wordt gehandeld.” Sander bevestigt: “Een dag sensibiliseren is niet voldoende. Vandaag schenken we er aandacht aan, maar morgen zijn we het alweer vergeten.”

Wie met vragen over autisme zit, kan naar de autismetelefoon bellen op het nummer 078/152.252 of naar vva [at] autismevlaanderen.be () mailen.

Meer info over autisme vind je onder andere hier.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester