Ayub Masika is een Belgische voetballer uit Kenia. Op zijn dertiende werd hij ontdekt door een Belgische scout en zo ging het balletje aan rollen. De 23-jarige spits, onder contract bij Racing Genk, werd nu voor het tweede jaar op rij uitgeleend aan Lierse. Hij scoorde er de voorbije maanden 4 doelpunten op 11 matchen.
Straatvoetbal
“Op mijn vijfde ben ik begonnen met voetbal, maar dat is niet zoals hier”, steekt Masika van wal. “We speelden gewoon op straat. Mijn oudere broer speelde wel al in een Keniaanse voetbalacademie, eigendom van een Belg. Op de JMJ academy zochten ze technische talenten, dus maakte ik reclame voor mezelf. Via die academie heb ik de kans gekregen om te gaan testen in het buitenland”, legt hij uit.
Masika zijn Belgische carrière is gestart in Tongeren, de oudste stad van België. Na twee maanden daar kon hij gaan testen bij Anderlecht. “Dat was een heel belangrijk moment voor mij, want daardoor wist ik of in België kon blijven of niet. Het lukte. Na twee jaar in Anderlecht spelen, ben ik naar Germinal Beerschot verhuisd. Uiteindelijk ben ik, in 2010, in Genk beland. Racing Genk is de club waar het voor mij allemaal écht begon.””
Pleeggezin in Bilzen
De Limburgse voetballer vond onderdak bij een pleeggezin uit Bilzen. “Mijn eerste indruk was dat alles hier zo georganiseerd was. Mensen maakten echt afspraken én kwamen ook nog op tijd”, lacht Masika. Ook al woont Masika nu alleen, nog steeds heeft hij dagelijks contact met zijn pleegvader.
“Toen ik pas aankwam in Bilzen, belden alle buren naar mijn pleegvader om mij te komen bekijken. Ik was de enige Afrikaan in ons dorpje - ze wilden mij allemaal bezoeken. Nu ik eraan terug denk, is dat wat gek, maar toen vond ik al die bezoekjes heel leuk”, lacht Masika.
Racisme enkel vanop tv
Masika stelt bijna nooit in aanmerking gekomen met racisme. “Ik vind dat veel dingen die mij overkomen geen teken van racisme zijn. Maar als je het in mijn vriendenkring vraagt... (blaast) Ik word vaak door de politie aangehouden omdat ik een Afrikaanse jongen ben met een mooie auto. Mijn vrienden zeggen dat dit racisme is, maar ik ga er verder niets achter zoeken. Het is hun job”, stelt de flankspeler.
Masika is opgegroeid in Kenia en kende racisme enkel vanop tv. “In mijn geboorteland worden mensen eerder gediscrimineerd op basis van het inkomen. Discriminatie op basis van huidskleur leerde ik hier pas kennen. Toch vind ik dat het de positieve richting uitgaat. Er wordt meer gesproken over racisme en ook in de voetbalwereld zijn er meer acties, zoals de filmpjes en spandoeken bij de Champions League.”
Masika vindt Dani Alves van FC Barcelona het beste voorbeeld van hoe je met racisme omgaat. “Er werd tijdens de match een banaan gegooid naar de Braziliaan en hij at die rustig op”, lacht hij. “Ik zou hetzelfde hebben gedaan. Lachen met die racisten! Iedereen eet toch graag bananen”, giert Masika het uit.
Basic-Fit
Het leven van een voetballer heeft ook natuurlijk ook veel voordelen. “Het is gek, maar telkens als ik mijn abonnement van Basic-Fit vergeet, mag ik binnen zonder problemen. Al is dat eigenlijk het wildste dat ik ooit heb meegemaakt”, glimlacht Masika.
Elke dag pendelt Masika van zijn thuis naar de club en weer terug. “Ik blijf meestal in mijn wereldje. Ik heb niet veel behoefte om in de schijnwerpers te staan. Ik ga graag shoppen, maar liever in het buitenland.” Waar hij nu, met de winterstop, ook even heen trekt.
© 2015 – StampMedia – Ornella Schreurs