Olga Iakovlevskaya is een Russische ballerina, voormalige docent aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en heeft al 50 projecten gerealiseerd om het wederzijds begrip tussen Rusland en België te verstevigen. "Antwerpen is een magische stad die mensen helpt om zich te ontplooien. Wat ik hier gedaan heb, zou ik in Rusland nooit kunnen realiseren."

Het levensgroot beeld van de Russische tsaar Peter de Grote staat al 15 jaar op een Antwerps pleintje tussen de Klooster- en de Riemstraat. Het is opgericht door Olga Iakovlevskaya om de banden tussen België en Rusland te verstevigen. Het standbeeld is slechts een van Iakovlevskaya’s vele multiculturele projecten, die gericht zijn op de toenadering tussen culturen, landen en mensen.

Falconplein

“Toen ik 22 jaar geleden naar Antwerpen kwam, stelden mensen mij de rare vraag of ik van het Rode Plein kwam, hoewel ze wisten dat ik uit Sint-Petersburg kom. Vroeger werd het Falconplein namelijk het "Rode Plein" genoemd, wegens de criminaliteit die daar heerste. Maar die associatie was fout, want in feite waren er geen Russen!”, legt Iakovlevskaya uit.

Iakovlevskaya wilde dit verkeerde denkbeeld veranderen en de ware Russische cultuur tonen. “Ik wil dat mensen niet alles op een hoop gooien en proberen duidelijk maken dat we verschillend zijn. Als iemand op het Falconplein wordt vermoord, moeten de daders niet onder de verzamelnaam ‘Russen’ genoemd worden.”

"Alles is mogelijk"

Iakovlevskaya organiseerde sindsdien verschillende interculturele evenementen, zoals een conferentie voor Vlaamse jongeren rond de visie van Peter de Grote in de moderne wereld. Daaraan namen de meest vooraanstaande professoren en Ruslandkenners ter wereld deel. Daarnaast publiceerde ze een boek over Peter de Grote.

Indien je iets eerlijk doet, lukt het gemakkelijk

In de late jaren negentig lukte het haar een ontmoeting tussen de Russische en de Belgische pers te organiseren. De Russische Kerk aan de Loosplaats in Antwerpen is namelijk ook haar initiatief. Volgens de ballerina is alles mogelijk: “Indien je iets eerlijk doet, lukt het gemakkelijk: je ontmoet de juiste mensen en je krijgt steun en hulp van overal.”

Antwerpen als kostwinner

Iakovlevskaya weet waarom buitenlanders en nieuwkomers goed en vriendelijk worden ontvangen door de stad en zijn inwoners. “Antwerpen is een aardige havenstad, met andere woorden: een kostwinner. Het idee dat iedere nieuwkomer altijd iets meebrengt, leeft bij Antwerpenaars. Dergelijke gastvrijheid lijkt een beetje op een combinatie van een breed, mooi en vriendelijk Frans gebaar en de Nederlandse pragmatische en zakelijke geest, met zijn sleutelwoorden als 'baksteen', 'maag' en 'overleven'.”

Olga Yakovlevskaya. Foto © Alisa Nadezhkina

Volgens Iakovlevskaya moet je jezelf centraal stellen in je leven. “Als je met zo’n gevoel leeft, ontstaat de nuttige en positieve energie waarmee je kunt creëren. In de tijden van de Sovjet-Unie kwamen we dat niet te weten. Het belangrijkste was iets anders, bijvoorbeeld de Sovjetpartij.”

Niettemin kunnen westerlingen volgens Iakovlevskaya ook leren van Russen. “Moesten Belgen dezelfde communistische bacil slikken, dan zouden ze ook de sterke Russische weerbaarheid bezitten. Als ik arm en hongerig op straat zou belanden, zou ik alle moeilijkheden kunnen overleven omdat ik mentaal sterk genoeg ben. In dat opzicht zie ik dat Belgen meer beschermd zijn tegen externe gevaren, maar tegelijkertijd zijn ze er meer kwetsbaar voor. Deels omdat ze afhankelijker zijn, vooral van de materialistische wereld”

Russische Vlaamse vrouw

Na verloop van tijd is Iakovlevskaya van een Russische vrouw in een Vlaamse veranderd: “Ik voel me absoluut zoals een Belgische moeder met vier Vlaamse zonen.” Ze leert nog steeds Nederlands, want ze verlangt de taal beter te kennen, “zodat ik mijn nieuwe lokale projecten ook goed binnen het land kan organiseren.”

Nu is Iakovlevskaya bezig met het opstarten een nieuw project: Beautiful Body Ballet ‘BBB’. Door haar passie voor ballet en gezonde levensstijl heeft zij een unieke leerprogramma uitgevonden. “Het is iets bijzonders, een combinatie van yoga & pilates, een mooie mix van korte ballet choreografieën en elegante stretchoefening die wij onder klassieke muziek doen. Heel mooi, gezond en toegankelijk voor iedereen, zowel oud als jong.”

Of ze heimwee heeft naar Rusland en Sint-Petersburg-? “Dat is onnodige emotie. Het interessantste gebeurt hier en nu: je morgen is je vandaag. Ik hou van mijn moederstad, maar die is altijd bij mij, in mijn hart. In Antwerpen heb ik uiteindelijk nog altijd mijn lieve standbeeld van Peter de Grote.”

© 2015 – StampMedia – Alisa Nadezhkina



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 10/08/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/08/2015