Politiezone HAZODI (Hasselt - Zonhoven - Diepenbeek) treedt voortaan hard op tegen de zogenaamde kleine criminaliteit. Het Gemeentelijke Administratief Sanctierecht (GAS) bestraft overtredingen zoals zitten op de rugleuning van banken. De ongetwijfeld goede bedoelingen van de politie ten spijt, lijkt dit een absurde grap.

Deze maatregel dreigt totale willekeur te creëren. Hoe ga je bijvoorbeeld de strafmaat bepalen? Bij snelheidsovertredingen zijn hiervoor duidelijke richtlijnen: door het rode licht rijden kost je 150 euro, bij een lichte snelheidsovertreding ben je er vanaf met 50 euro boete. Een jongere tot 16 jaar kan tot 125 euro boete krijgen omdat hij op een rugleuning van een bank zit, maar op welke manier meet je het gewicht van die overtreding?

Maar het plan gaat nog verder. Zo werkte HAZODI ook regels uit voor het laden en lossen van goederen. Dozen mogen voortaan niet meer gesleept worden, maar moeten gedragen worden. En wie groenten en fruit uitstalt, zet die beter minimaal zeventig centimeter boven de grond. Veel succes alvast aan alle marktkramers, die door deze dwaze ingrepen alweer nieuwe regels in de maag gesplitst krijgen.

Oorspronkelijk werden de GAS-regels in het leven geroepen om kleinere misdrijven makkelijker en sneller te kunnen bestraffen en golden ze niet voor minderjarigen. Intussen misbruikt de politie echter de GAS-richtlijnen als goedkoop excuus om maatschappelijke problemen aan te pakken. De regels worden intussen voor iedereen toegepast, ongeacht de leeftijd.

Maar al deze nieuwe dwaze regeltjes zijn een zoveelste schrijnend voorbeeld van hoe normaal gedrag van jonge mensen is uitgegroeid tot overlast en hoe alle jongeren tegenwoordig hangjongeren zijn. Onze samenleving kan blijkbaar geen jongeren meer verdragen die gezellig samenkomen of kinderen die wat lawaai maken als ze spelen.

Beste politiemensen en beleidsmakers, misschien moet u zich wat meer bezighouden met de echte problemen, in plaats van ons lam te slaan met allerlei regeltjes? Want al deze regelneverij leidt enkel tot meer onverdraagzaamheid en inefficiëntie.

© 2012 - StampMedia - Sandra Foriers


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 03/04/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Nieuws.be op 03/04/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Pienternet.be op 03/04/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 03/04/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 03/04/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Belg.be op 04/04/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 07/04/2012, p. 2