Op 18 oktober was Bart Moeyaert te gast in de bibliotheek van Genk. Een gesprek over zijn carrière, familie, jeugdjaren en doorbraak als schrijver. Maar ook met tips voor de beginnende schrijver.
"Ik had zes oudere broers. Nooit kreeg ik aandacht. De jongste kwam pas als laatste aan het woord aan tafel", zegt Moeyaert. Het was bijna ondenkbaar dat deze stille jongen ooit een internationaal bekende schrijver zou worden. Zijn boeken, waaronder 'Afrika achter het hek', werden maar liefst in 19 talen vertaald, zelfs in het Japans.
Boswachter
"Ik wilde op jonge leeftijd al leren lezen. Vanaf het moment dat ik dit kon, besefte ik dat boeken de werkelijkheid benaderen. Dat fascineerde me enorm." Moeyaerts vader schreef schoolboeken. Van hem erfde hij de lees- en schrijfmicrobe. Toch wilde z'n vader dat kleine Bart voor een 'echt beroep' zou kiezen. "Ik wilde eerst dierenarts worden, maar eigenlijk leek boswachter me het interessantst. Boswachters moeten alleen maar tellen of de bomen er nog staan en daarna hebben ze alle tijd om te lezen en schrijven."
Logboek
Moeyaert was een stille jongen op de middelbare school. Toch had hij veel vrienden, alleen kwamen deze enkel uit boeken. "Een boek is zoals een burcht. Er wonen mensen in en je leert ze kennen. Een boek is niet gevaarlijk want je kan het dichtklappen wanneer het te heftig wordt. De realiteit is anders."
Als tiener las Moeyaert een verhaal over een jongen die een logboek bijhield over zijn leven. Dat wilde hij ook. Maar veel verder dan een kinderlijk geschreven dagboek kwam hij niet. Daarom verzon hij als 14-jarig schrijftalent dingen. Zo kwam er een meisje in zijn klas zitten op de jongensschool en werden de twee verliefd. Deze schrijfsels evolueerden op zijn negentiende tot zijn eerste boek 'Duet met valse noten'.
Poëzie
De meeste mensen kennen Bart Moeyaert als een romantische dichter. "Ik was verbaasd toen Barbara Wijckmans me vroeg om in Hasselt een gedicht voor te dragen op valentijnsdag. Gedichten zijn mijn sterkste kant nu eenmaal niet." Toch beet Moeyaert door en schreef een bundel die werd opgemerkt door een uitgever uit Rotterdam. Eén van die gedichten verscheen op een billboard met de vermelding van Moeyaerts website. Hierdoor maakte de voormalig Antwerpse stadsdichter naam in de poëzie.
'Je wordt goed door te lezen'
Heeft Moeyaert tips voor beginnende schrijvers? "Wees in de eerste plaats trots op het werk dat je maakt. Als je zelf niet tevreden bent, doe er dan niets mee. Laat je werk niet lezen door je ouders maar door lastige, kritische mensen." Ook tegen zijn eigen studenten (Moeyaert is hoofddocent Schrijven aan het Conservatorium in Antwerpen) zegt hij dat ze ervoor moeten zorgen dat ze iemand zijn. "Je moet niet verwachten dat je plots de grote man bent als je op een podium je werk voorstelt." Volgens Moeyaert zijn sociale media een uitstekend middel om je werk aan de buitenwereld voor te stellen. "Als je echt goed bent, komt het vanzelf. Je wordt goed door te lezen. Door kranten, tijdschriften en boeken van allerlei diktes en over totaal verschillende thema's te lezen, leer je verschillende stijlen kennen. Schrijf ook steeds op kleine stukken papier. Zo lijkt het of het beter vooruit gaat."
© 2011 - StampMedia - Tekst: Jody Boeckx
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 14/11/2011