De ernst van cybercriminaliteit lijkt langzaam door te sijpelen bij Belgische bedrijven en organisaties. Nu er steeds meer gevallen van hacking bij belangrijke bedrijven aan het licht komen, dringt de veiligheidskwestie zich op. Ook de Belgische overheid heeft haar inspanningen opgedreven.
Gisteren raakte bekend dat het federale parket verschillende onderzoeken heeft lopen naar grootschalige hacking bij enkele Belgische topbedrijven. Na de digitale inbraak bij Belgacom die eind vorig jaar aan het licht kwam, lijkt cyberspionage nu ook bij ons hoog op de agenda te staan.
In juli werkte de regering van lopende zaken het KB af dat de oprichting van het zogeheten Centrum Cyber Security Belgium (CCSB) moest bekrachtigen. Die coördinerende organisatie voor cyberveiligheid zou nog dit jaar operationeel moeten worden. De bedoeling is om de internetveiligheid in België te kunnen beheren.
Gebrek aan coördinatie
Bij het CERT, de door de overheid gefinancierde organisatie die sinds 2009 als neutrale specialist informatie verstrekt aan bedrijven die met beveiligingsvragen zitten, kijkt men uit naar de komst van het CCSB.
“De aandacht voor cybercriminaliteit is de laatste jaren sterk gestegen”, klinkt het daar. “Het aantal vragen van bedrijven die willen weten hoe ze de dreiging kunnen aanpakken, is groter dan we kunnen verwerken. Met onze tien medewerkers proberen we hen zo goed mogelijk objectief advies te geven over hoe ze zich het best kunnen wapenen. We zijn ook erg blij met de komst van het CCSB. De wil om samen te werken is er wel, maar het ontbreekt voorlopig nog aan coördinatie.”
De budgetten voor cybercriminaliteit zijn trouwens nog altijd erg laag. Met tien medewerkers kan het CERT evenmin een grote afdeling genoemd worden. Het blijft afwachten hoeveel middelen het nieuwe cybersecuritycentrum toegekend zal krijgen.
© 2014 – StampMedia - Thomas Cruysberghs
Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 28/08/2014