Onze EVS-vrijwilliger Chiara Bonardo uit Italië zocht in België de – je kan het al raden – Italiaanse gemeenschap op en bundelde die ontmoetingen in volgende reeks. Vandaag ontmoeten we studenten Laura en Agnese.
Laura Chiericati en Agnese Castellari zijn twee Italiaanse talenstudenten die voor een jaartje in Antwerpen zijn komen wonen. Hoewel Italië misschien niet ver lijkt, ervaren de twee toch grote culturele verschillen. “In Antwerpen zie ik dingen die ik mij in Italië zelfs nooit had kunnen voorstellen. Zoals bruisende Ice Tea!”
“Ik zou later heel graag in België wonen”, begint Agnese. De jonge Italiaanse studeert een jaartje aan de Universiteit Antwerpen om haar Nederlands te verbeteren. “Ik werd helemaal opgezogen in deze nieuwe cultuur, en nu ben ik er verliefd op”, voegt Laura toe. Zij werkt naast haar taalstudies, sinds een jaar als au pair in ’t Stad. Hoewel beide dames duidelijk zijn gaan houden van ons regenachtige landje, hadden ze in de eerste maanden van hun verblijf wel een aantal moeilijkheden met de culturele verschillen die ze tegenkwamen, van omgang met de buren tot supermarktshoppen. De grootste uitdaging bleek onder de Italiaanse stereotypes uitkomen.
Wat voor verschillen tussen België en Italië zijn jullie zoal opgevallen?
Agnese: Er zijn een aantal maatschappelijke verschillen waarin ik zie dat België verder ontwikkeld is dan Italië. Jullie hebben bijvoorbeeld een heel efficiënt vuilnisophaalsysteem, waarbij iedereen betaalt voor de hoeveelheid vuilnis die hij produceert. Op persoonlijk vlak zie ik dan weer dat Belgen heel vriendelijk zijn, maar ook een beetje teruggetrokken. Ze zullen wel met je praten en je verwelkomen, maar er is toch altijd een zekere afstand die bewaard wordt. Dat is heel anders dan de openheid van de Italianen.
Laura: Over het algemeen zijn Italianen extraverter, ze zullen gemakkelijker grapjes maken en gek doen in het openbaar. Nederlanders zijn ook wat meer exuberant, maar Belgen hebben dat minder. Hoewel ik ook al heel vriendelijke, enthousiaste Belgen heb ontmoet natuurlijk. En de meeste Vlamingen houden van Italië en zijn heel trots op de drie woorden Italiaans die ze kunnen spreken.
Waren je verwachtingen over België heel verschillend van de realiteit?
Agnese: Ik had me om één of andere reden Belgen en Nederlanders omgekeerd voorgesteld: de Nederlanders als gereserveerd en de Belgen meer open. Het tegenovergestelde bleek waar.
Laura: Ik dacht dat België een Francofiel land zou zijn wat betreft cultuur en taal, maar toen ontdekte ik dat België eigenlijk zowat uit twee aparte landen bestaat met twee aparte culturen. Nu ik in Vlaanderen woon, zie ik goed de verschillen.
Waarom koos je ervoor om Nederlands te studeren?
Agnese: Ik wilde vertaler-tolk studeren, en als je een taal kiest die niet zo veel mensen spreken, lig je vaak beter in de markt. Bovendien kon ik dan via mijn universiteit op uitwisseling, wat mij aansprak.
Laura: Ik had eerst voor Duits gekozen, waar meer vraag naar is, maar ik werkte hier al als au pair en dus was Nederlands een logischere keuze. Nu ben ik er blij mee, ik hoop dat dat zo blijft!
Wat waren de eerste woorden die je hier leerde?
Agnese: “Rekening” en “inktpatroon”. Dat zijn woorden die je normaal nooit zou bedenken, maar als je in de winkel staat en je hebt ze nodig, dan leer je ze snel. We wisten niet goed wat te doen de eerste dagen, dus gingen we naar de Ikea om onze interieurwoordenschat bij te schaven.
Laura: Toen ik hier als au pair aankwam bij een Nederlandstalige familie, zei de moeder vaak “schat” tegen haar zoontje. Ik leerde ook snel dat de Antwerpenaren ‘-ke’ achter hun verkleinwoorden zetten in plaats van ‘-je’.
Wat is het minst authentieke Italiaanse eten dat je hier al gezien hebt?
Agnese: Veel mensen eten ananas op hun pizza. Dat kan misschien lekker zijn, maar Italiaans is het zeker niet. En veel mensen zijn in shock wanneer je hen vertelt dat spaghetti bolognese helemaal niet bestaat in Italië – alsof je zegt dat Sinterklaas niet echt is!
Wat is jullie favoriete Belgische voedsel?
Laura: Uiteraard frietjes uit de frituur, maar ik hou ook erg van mosselen. En speculoospasta is de beste uitvinding ooit.
Agnese: Ik hou echt van ‘stoemp’. Iedereen lacht mij altijd uit omdat ik het daar zo vaak over heb!
Tot slot: is er iets aan België dat je raar vindt?
Agnese: Bruisende Ice Tea! Waarom bruist de normale Ice Tea, maar niet die met perziksmaak? Ik begreep er niks van de eerste keer!
© 2016 – StampMedia – Chiara Bonardo; vertaling: Maya Witters; foto: Stefan Lambrechts